46 Jobs | 974661 Resumes

Wees rustig en doe niets

Het hier en nu is de plaats waar je moet zijn. Mindfulness is een brede term om meerdere meditatie regimes te omvatten die gemaakt zijn om aanwezigheid in het hier en nu te vergroten, en is in trek bij de generatie die probeert om te gaan met alle technologie, zonder erdoor te worden afgeleid.

De Amerikaanse marine experimenteert met Mind Fitness trainingen om soldaten te helpen ontspannen en hun ‘emotionele intelligentie’, het huidige buzzwoord, te boosten. Bedrijven zoals Nike moedigen medewerkers aan om te zitten en niets te doen, en bieden lessen aan waarin dit geleerd wordt. Arianna Huffington begon eerder dit jaar een mindfulness conferentie, weidde een pagina aan het fenomeen in de huffington post en ontwikkelde een applicatie met een ingebouwde hart sensor. Haar medewerkers zouden meer ontspannen zijn als zij ze daadwerkelijk betaalde.

De honger voor bezinning is met name aanwezig diep in het hart van de digitale revolutie. Mede-oprichter van Facebook, Dustin Moskovitz, heeft gesproken over het aanpassen van zijn huidige software start-up, Asna, na levenslessen die hij vanuit Yoga heeft geleerd. Padmasree Warrior (geweldige naam), chief technology and strategy officer bij Cisco, schetste simpele weekenden toegewijd aan familie, schilderen, fotografie en haiku.

Mindfulness werd geïntroduceerd in het Westen door Thich Nhat Hanh, een Vietnamese Boeddhistische leider die zei: ‘het meest waardevolle geschenk dat we iemand kunnen geven is onze aandacht’.

Natuurlijk benaderen de architecten van het huidige moderne elektronische tijdperk mindfullness alsof het een technisch probleem is.

‘Dit is geen hippie gedoe uit San Francisco’, aldus Chade-Meng Tan, een Google engineer die begon te lachen over de vraag naar een in-house training die hij heeft ontwikkeld, genaamd ‘search inside yourself’. Deze zeven dagen durende cursus onderwijst mindfulness. Het betekent elke ochtend 10 minuten lang met je ogen dicht op een gouden kussen zitten, of misschien eens daadwerkelijk luisteren naar wat je grootmoeder te zeggen heeft. ‘Wanneer we de cursus online zetten, is het binnen 30 seconden uitverkocht’, aldus Tan.

Honderden studies bevestigen de voordelen van mindfulness trainingen; meditatie verdikt de cortex van het brein, verlaagt de bloeddruk, kan psoriasis verhelpen en ‘kan je helpen om een promotie te krijgen’, volgens Tan.

Bedrijven zoals Goldman Sachs huren Tan en zijn team ook in om technieken te leren zoals pauseren voordat je een belangrijke email verstuurt en stilletjes geluk wensen aan moeilijke collega’s.

Loic Le Meur, een Franse blogger, raad de meditatie app ‘get some headroom’ aan, dat zichzelf positioneert als het eerste sportabonnement voor het brein. Het is een manier om meditatie te doen zonder je hier raar bij te voelen. Je hoeft geen lotus positie aan te nemen. ‘Je klikt op play en je ontspant je’.

Hij sprak op  een conferentie in San Francisco genaamd Wisdom 2.0, om uit te zoeken hoe we kunnen leven met technologie zonder dat het ons volledig consumeert. Met deze conferentie zijn z’n events enorm populair geworden.

De eerste Wisdom 2.0 conferentie in 2009 had prominente sprekers op het gebied van technologie en ‘wisdom communities’, maar was relatief klein, met 325 bezoekers. In 2012, was de wachtlijst 500, met sprekers als de oprichters van Twitter, Facebook, eBay en PayPal.

We realiseerden ons niet hoe moeilijk het is om gehoord te worden met alle elektronische communicatie van vandaag de dag, maar nu zijn er mechanismes om expressiver en meer bewust te zijn.

Een site genoemd whil.com moedigt bezoekers aan om 60 seconden het brein uit te zetten door middel van het visualiseren van een stip.

‘de Yoga les van anderhalf uur is te lang voor de meeste mensen,’ aldus Chip Wilson, een mede-oprichter. ‘Ontsnappen aan de de chaos van werken en technologie, zelfs al is het maar 1 minuut, is wat je echt nodig hebt om echt verfrist te voelen.’

Als dat te veel tijd verspilt, verklapt Tan dat een enkele bewuste ademhaling per dag, kan leiden tot meer innerlijke vrede.

Nigel Phillips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23