46 Jobs | 974661 Resumes

Een beetje stijl kan het ver schoppen.

Waarom Burberry’s baas goed past bij Apple.

Van alle leiders van grote luxe merken, is Angela Ahrendts, voormalig CEO van Burberry, het meest ‘nerdy’. Haar grootste succes was het transformeren van het 150-jaar oude Britse bedrijf in één van de meest technologisch geavanceerde luxe merken.  Burberry is van plan het eerste luxe bedrijf te zijn dat volledig digitaal is, aldus Ahrendts. Maar wat kan ze doen voor Apple, het bedrijf dat op 15 oktober haar nieuwe rol als directeur retail operations aankondigde? Waarschijnlijk het tegenovergestelde: Een bepaald gevoel van stijl, dat bij technologische bedrijven wat achter is gebleven, nieuw leven in blazen.

Veel verkopers van luxe items maken zich druk om het goedkoper maken van hun waren door online te verkopen. Van de 100 grootste luxe merken, hebben slechts 56 websites die ingericht zijn op online transacties. Mevrouw Ahrends, een Amerikaanse die in 2006 de leiding nam over Burberry, had geen last van dit soort problemen. Niet tevreden met slechts de verkoop van trench coats online, zette zij elk platform, apparaat of software in dat ze kon bedenken om klanten te verleiden en de samenwerking tussen medewerkers en leveranciers te versterken. Sales teams met iPad’s in Burberry winkels kunnen zien wat klanten al hebben gekocht, en geeft suggesties over wat zij misschien ook interessant kunnen vinden.

Ahrendts aanwezigheid bij Apple zou moeten leiden tot nieuwe energie in de Apple Stores,  de meest winstgevende winkels per vierkante meter in Amerika. Al lijkt het wel een wat kleine opdracht voor een vrouw die vorig jaar de best betaalde CEO was van de 100 FSTE bedrijven. Bij Apple zal zij, vanaf komende lente, slechts een senior vice-president zijn.

Dus de kans is groot dat haar taak veel verder zal gaan dan het managen van de Apple Stores. Ze kan helpen bij het doorbreken op de Chinese markt, waar iPhones het op moeten nemen tegen goedkopere smartphones van Samsung en locale producenten. Burberry verdient meer dan een derde van de omzet in Azië, tegenover 28% bij Apple.

Een grotere taak zal zijn om Apple voor te bereiden op de aankomende fusie tussen mode en technologie. De apparaten waar mensen het meest over praten zijn tegenwoordig draagbaar. Google’s Glass smokkelt een smartphone in het ontwerp van een bril. Samsung’s Galaxy Gear integreert een aantal smartphone functies in een horloge. Apple wil ook graag mee surfen op deze draagbare trend. Een iWatch, mogelijk op de planning voor volgend jaar, zou mevrouw Ahrendts rol relevanter maken, aangezien zo’n product zou concurreren met modieuze handwerken van bedrijven als Burberry.

Apple heeft al lange tijd iets weg van een modehuis. De product lanceringen zijn gechoreografeerd als echte catwalk shows. Maar de glamour is wat weggezakt na het overlijden van oprichter Steve Jobs in 2011. Zijn opvolger, Tim Cook, streeft erna om het terug te krijgen. Onlangs nam hij Paul Deneve aan, de baas van Yves Saint Laurent, een Frans modehuis. Sir Jony Ive, Apple’s ontwerp guru, overziet nu zowel de look van de software als ook de hardware. Ahrendts draagt bij aan dit gevoel voor beauty, als ook haar talent in het verleiden van consumenten.

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23