46 Jobs | 974661 Resumes

Markt dictators

Sex verkoopt, maar je zou niet denken dat hetzelfde geldt voor een dictatorschap. Dit weerhoudt sommige marketeers er echter niet van om het te proberen. Entrepreneurs over de hele wereld proberen te profiteren van bedrijven en producten die vernoemd  zijn naar bekende dictators.

Producten met de naam Hitler zijn populair in India, waar bedrijven denken dat zijn sterke charisma zijn negatieve misdaden wel overschaduwt. Een restaurant in Mumbai was recentelijk gedwongen zijn naam, Hitler’s Cross Pizza, te veranderen na woede bij Joodse bevolkingsgroepen. Soortgelijke druk heeft geleid tot het cancelen van een populaire TV show genaamd ‘Hitler Didi’.

Een kledingszaak genaamd Hitler, compleet met swastika motieven, moest haar deuren ook sluiten. Andere merken in India onder de naam Hitler zijn bijvoorbeeld Hitler Hair Beauty Saloon, Hitler Jeans, Kid Nation Hitler en Hitler’s Den, een poolcentrum in Nagpur. Aan het veranderen van de naam wil eigenaar Baljeet Singh Osah niet denken, omdat dit het bedrijf zou schaden.

Nina Beckhart, hoofd van de ‘Naming Group’, een branding agency in New York, zegt dat dit soort ideeën een niche groep van klanten kan aanspreken, maar dat dit soort merken het wel eerst moeten verdienen om op deze manier confronterend en offensief te communiceren. Vini Nostalgici, een Italiaanse drankjes gigant, verkoopt ongeveer 45.000 flessen Adolf Hitler wijn per jaar. Wijnen vernoemd naar Mussolini, Lenin en Stalin zijn ook populair. De kwaliteit van de wijn is irrelevant, aldus Fabio Bogo, oprichter van het bedrijf. Vervang de wijn door water en de flessen zouden alsnog verkopen.

Ook waren er geen klachten in Engeland nadat er een biertje voor een maand durende promotie op de markt werd gebracht onder de naam Mao Ze Drunk. Tessa Holden van Holden’s brouwerij, vertelde dat de verkopen zeer sterk waren. Klanten zitten er ook niet al te veel mee dat een restaurantketen in Dublin ‘Mao’ heet, een ongelukkige associatie met Mao Zedong, die verantwoordelijk was voor de grote hongersnood van China waarbij miljoenen Chinezen omkwamen.

Soortgelijke stunts zijn moeilijker als het gaat om de wat saaiere producten. Tintas Robbialac, een Portugese verfmaker, gooide in 2010 zijn Verelho Estaline (Stalin Rood) uit zijn assortiment, nadat er online geprotesteerd was. ‘Lifestyle’ producten die solidair zijn met mensen die onderdrukt zijn, zouden het echter beter moeten doen. In Columba verkopen FARC terroristen, die landhervorming eisen, speciale FARCAFÉ koffie (naast meer lucratieve stimulerende middelen). Kort na gevechten tussen strijdkrachten van Israel en Hamas afgelopen November, kondigde het cosmetica bedrijf Stay Stylish, gevestigd in de Gazastrook, groeiende verkopen aan van hun nieuwe parfum genaamd M75. M75 verwijst hier naar de typenaam van de raket die was afgevuurd op Israëlische steden. Zelfs in creatieve wereld van merk consultants, is dit waarschijnlijk niet wat bedoeld wordt met guerilla marketing.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23