46 Jobs | 974661 Resumes

Kleed je naar je baas


Het team dat zich soortgelijk kleedt, werkt kennelijk beter samen. En als je echt carrière wilt maken, kun je het beste aantrekken wat de baas aan heeft.

Allereerst het slechte nieuws: als je denkt dat je collega’s zich allemaal op dezelfde saaie manier aankleden en je je eigen garderobe als uniek beschouwt, saboteer je je eigen carrière. Een deprimerende nieuwe studie heeft aangetoond dat een ‘samenhangende stijl van kleding’ op kantoor een betere team spirit tot gevolg heeft en ook de productiviteit verhoogd. Zodoende creëren collega’s op het werk vaak onbewust een uniforme ‘look’. Voordat je dit veroordeeld, is het goed om te weten dat het niet uitmaakt of je zelf betere kleding draagt dan je collega’s; doordat je je anders kleedt onderscheidt je jezelf van de gebruikelijke stijl en zet je jezelf buitenspel.

Nu het nog slechtere nieuws: je moet je vooral stylen naar het voorbeeld van je baas. In dezelfde studie, opgezet door Debenhams, gaf meer dan twee derde van de managers aan medewerkers die zich soortgelijk kleedden, eerder op te merken. Zulke collega’s scoren hiermee dus punten.

Ja, het idee om de kledingstijl van je baas te kopiëren lijkt een nogal beangstigend idee. Maar het feit dat medewerkers hun managers imiteren, en dat managers dit goedkeuren, is geen verrassing voor iemand zoals ik, na acht jaar te hebben gewerkt als mode journalist.

Vorige winter, onderging Vogue een grote uitbraak van veren- en vacht gilletjes nadat een senior manager deze trend op kantoor introduceerde. Volgens mijn bronnen is de huidige dresscode bij modebedrijf Asos het dragen van schotse rokjes.

Tegenwoordig zijn ‘style copycats’ niets nieuws meer, vertelt Julia Twigg, professor sociaal beleid en socialisme aan de universiteit van Kent. ‘Mode is altijd al hiërarchisch geweest; in het verleden kleedden mensen met een lagere sociale status zich naar mensen die een hogere status hadden,’ aldus Twigg. En wat betreft de gedeelde kledingstijl op kantoor? ‘Mode gaat fundamenteel over het hebben van een positieve relatie met elkaar in groepsverband’, zegt Twigg. ‘De meeste mensen zitten erg met het idee dat ze ergens niet bij zouden horen.’ Een kantoor is immers niets meer dan een benauwde kamer waarin iedereen wil laten zien hoe goed zij er wel niet bij horen.

Een saaiere verklaring komt van de 33 jaar oude Kate Lucas, werkzaam voor verschillende goede doelen. Zij constateerde een gezamenlijke kledingstijl onder vrouwelijke collega’s op haar kantoren in Londen. ‘Mensen hebben het druk dus als ze iemand in de lift zien staat die iets aan heeft wat er leuk uit ziet, zijn ze als snel geneigd te vragen waar zij dat gekocht hebben.’ Kan het zo simpel zijn? Dat het kleden naar je collega’s niet te maken heeft met groepsidentiteit, maar meer met pure luiheid? Waarom moeilijk doen en pagina’s Grazia doornemen als je collega behulpzaam laat zien wat modieus is en wat niet?

Wat betekent dit voor de meer competitieve kledingstijlen en jezelf modieuzer proberen neer te zetten dan de ander? Het is een balanceer oefening, geeft Twigg toe. ‘Idealiter, willen we de kleding dragen waarbij we goed in de groep passen, maar tegelijkertijd ook net even iets beter gekleed lijken dan anderen in die groep’, zegt ze. ‘Het doel is om onszelf op een bepaalde manier als beter te laten zien en anders te zijn, zonder het idee te geven dat we er echt niet bij passen.’ Makkelijk.

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23