46 Jobs | 974661 Resumes

Slimme leiders hebben protégés

Hoe belangrijk protégés eigenlijk zijn voor een machtig persoon werd mij duidelijk gemaakt door een vraag, die mij verteld werd door een Fortune 100 CEO. Bij het kiezen van zijn directe medewerkers vraagt hij: ‘Hoe veel top talenten heb je door de jaren heen ontwikkeld en in hoge posities binnen het bedrijf geplaatst?  Om zo na te gaan of je, als ik je vraag om iets op te zetten waarbij je moet schakelen tussen zeven verschillende geografische gebieden en vijf verschillende functies je de nodige mensen op de bank hebt zitten om de klus te kunnen klaren?’

In eerder onderzoek meette de CTI het ‘sponsor effect,’ een meetbare boost van salaris, promotie, carrière tevredenheid en retentie die sponsorschap te weeg brengt voor protétéges. Het blijkt dat er ook een ‘protégé effect’ bestaat, namelijk meer carrière tractie voor managers. Mannelijke leiders met een groep protégés zijn 11% meer tevreden met de snelheid van hun ontwikkeling dan leiders die niet hebben geïnvesteerd in high-potentials.

Ondanks dat de rol van sponsors en mentors vaak worden gezien als hetzelfde fenomeen, is het zo dat sponsors veel meer doen. Volgens het Centrum voor Talent Innovatie, wiens intensieve studie over sponsorschap vaak terug komt op blogs, onderzoeksrapporten en artikelen en binnenkort als boek uit komt onder de titel ‘Forget a Mentor, Find a Sponsor, is sponsorschap niet alleen leuk om te doen; het is ook een slimme carrière zet.

Bekijk een sponsor als een talent scout. Hij zal zijn protégé voor een sollicitatie comité krijgen om auditie te doen voor die ene belangrijke functie. Hij zal ze proberen te beïnvloeden om haar aan te nemen. Hij zal haar coachen om te presenteren zodat hij aan anderen kan aantonen wat voor een goede keuze hij heeft gemaakt. Hij zal er voor zorgen dat er een spotlight op zijn protégé staat zodat andere directeuren kunnen zien waartoe zij in staat is. Mocht ze een fout maken, of mocht een andere directeur vijandig worden, dan zal de sponsor te hulp schieten, omdat beide ‘merken’ met elkaar verbonden zijn; het is van eigen belang voor de sponsor om er voor te zorgen dat zijn protégé succesvol is

Kortom, sponsorschap gaat over het nemen van vooraf gecalculeerde risico’s. Waarom? Omdat de beloning van onschatbare waarde is.

In de complexe organisatorische matrix van vandaag, kan geen enkele persoon zowel diepe als brede kennis van verschillende kennisvelden en functies hebben. Wel kan hij of zij een groep personen om zich heen verzamelen wiens kennis een snelle Instant Message verwijdert is. Sommige gesponsorde protégés voegen waarde toe door middel van hun technische expertise of kennis op het gebied van social media. Anderen voegen vloeiendheid in een bepaalde taal toe. Weer anderen kunnen bijdragen aan de doelen van de organisaties door teams samen te stellen die goed presteren. Het bouwen van een loyaal kader van effectieve presteerders kan je bereik vergroten, je visie realiseren en je reputatie vergroten.

Maar protégé doen meer dan je eigen merk verbeteren en je invloed vergroten; zij beschermen je. Terwijl leiders klimmen op de ladder, raken zij steeds meer verwijderd van de actie op de frontlinie van de organisatie. Zij hebben behoefte aan loyale luitenanten om de afstand te overbruggen en om duidelijk, onafhankelijk rapport uit te kunnen brengen over wat er gebeurt

Laten we niet vergeten dat, hoe hoger je klimt, hoe meer risico je zelf gaat lopen. Hoge bomen vangen immers meer wind. Hoe meer protégés je hebt, hoe sterker en breder je veiligheidsnet zal zijn. In de snel veranderende zakenwereld van vandaag kunnen protégés die hebben geprofiteerd van jouw sponsorschap en hoger op zijn gekomen binnen een organisatie, je bedanken door precies hetzelfde voor jou te doen wat jij ooit voor hen hebt gedaan.

 

Ann Hewlett. Harvard Business Review

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23