46 Jobs | 974661 Resumes

Moeilijke tijden voor headhunters


In 1953 verlieten John Struggles en Gardner Heidrick het consultancy bureau waarvoor zij werkten, om een nieuw bedrijf op te zetten dat zich zou richten op het rekruteren van corporate managers. Uiteindelijk zou de firma samen met vier anderen de ‘big five’ van headhunters vormen, en is de afgelopen 60 jaar een vooraanstaande leider geweest in de recruitment industrie. Een van de belangrijkste managers die gerekruteerd is door Heidrick & Struggles is Eric Schmidt, als CEO van het in 2001 opkomende Google in 2001. Schmidt bleef meer dan 10 jaar in zijn functie en is vandaag de dag alsnog in dienst als voorzitter.

Tegenwoordig heeft Heidrick & Struggles het zwaar. De omzet daalde van $616 miljoen in 2008 naar $444 miljoen vorig jaar, met een winstmarge van 3.4%, zeer laag vergeleken met de standaard in de recruitment industrie. In juli stapte CEO Kevin Kelly op, nadat de raad van eigenaren hadden aangekondigd te overwegen het bedrijf te verkopen.

De sterke positie die Heidrick & Struggles had ontwikkeld in het rekruteren voor grote financiële firma’s, heeft het bedrijf na de crisis van 2007-2008 kwetsbaar achter gelaten. Het bedrijf overreageren hierop door drastisch te snijden in het personeel en hun beste personeel niet meer competitief te belonen. Dit heeft de deur wijd open gezet voor concurrenten om aanwezig talent weg te kapen. De markt heeft zich sindsdien hersteld, maar het bedrijf heeft nog steeds 25% minder consultants dan aan het einde van 2008. Kelly heeft geprobeerd het bedrijf opnieuw op te bouwen door “leiderschap” advies te verstrekken aan senior management, maar deze inspanningen zijn nog in een vroeg stadium.

Zoals andere headhunting bedrijven, heeft Heidrick & Struggles ook last van de boven- en onderkant van de recruitment markt. Onderaan, kunnen werkgevers die op zoek zijn naar managers, gemakkelijk toegang krijgen tot een enorme database van potentiële werknemers door gebruik te maken van linkedIn. Hiermee wordt de tussenpersoon uitgschakeld. Aan de bovenkant, wanneer het gaat om het vinden van meer senior managers, rebelleren klanten tegen de standaard fee die zij moeten betalen. Normaliter bestaat deze uit een derde van het eerstejaars salaris plus een verdere administratie fee. Beiden worden in rekening gebracht ook al wordt er geen geschikte kandidaat gevonden

Vanwege deze hoge kosten, zoeken veel werkgevers als resultaat nu zelf naar nieuwe managers. Een recente studie van HSZ media toonde aan dat in-house recruitment met meer dan een kwart is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Scott Scanlon, CEO van HSZ media, schat in dat deze trend headhunting bedrijven meer dan $650 miljoen per jaar kost.

De meeste grote headhunters hebben op deze bedreiging gereageerd door te investeren in nieuwe mogelijkheden. Het bedrijf Korn/Ferry focust bijvoorbeeld op het overnemen van andere kleine bedrijven om zo het eigen dienstenaanbod uit te kunnen breiden. Nadat zij Ninth House, een management consultancy, hadden overgenomen, bestaat nu 40% van hun omzet uit andere bronnen dan recruitment, zoals management assesments en successie planning.

De strategie van Heidrick & Struggles is echter nog onduidelijk, totdat het bedrijf er eerst zelf in slaagt om een nieuwe baas aan te trekken. Wel is duidelijk dat de eigenaren het bedrijf toch zelfstandig willen houden, en zodoende niet gaan verkopen. Toch zijn er buitenlandse bedrijven die wellicht interesse kunnen hebben, vanwege het feit dat de aandelen 70% lager liggen dan hun piek in 2007, waarmee Heidrick een zeer betaalbare overname wordt.

Dit artikel verscheen eerder in ‘The Economist.

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23