46 Jobs | 974661 Resumes

Zet Alan Sugar in de Dragon’s Den.

Sinds het Britse tv-programma ‘The Apprentice’, lijkt het dat Alan Sugar meer praat over zaken dan dat hij daadwerkelijk zelf zaken doet. Wat zou er gebeuren, als hij in een kamer met potentiële investeerders zou worden gestopt?

“Als Will.i.am een hardware business op kan zetten, wat zou jij dan kunnen doen?” Dat is de vraag die op de cover van Wired magazine staat, dat vervolgd wordt in een artikel van 10 pagina’s. Het artikel begint met een introductie van Will.i.am als: “muzikant. Trend consultant. Hardware magnaat. Will.i.am is een nieuw soort entrepreneur.”

Aankomende kerst komt hij met een aantal robot knuffels op de markt, maar het product wat hij tot nu toe nogal slecht neer heeft gezet is een dure en nogal belachelijke iphone accessoire die gebruikers in staat stelt om een  onhandig grote camera op hun iPhone te monteren. Het is een slecht product, maar omdat het in de winkels ligt, kan Will zichzelf opeens bestempelen als een soort zakenvisionair. De zakenwereld, vooral als het gaat om technologie, heeft veel te maken met zelfverkozen guru’s en zogenaamde opinieleiders, maar voor elke Steve Jobs zijn er duizend dubieus gekwalificeerde charlatans wiens geclaimde succes in een gekozen markt vaak leidt tot ingebeeld succes in andere markten.

The Apprentice zou vergeleken kunnen worden met de X Factor, waarbij het glansende podium is vervangen door een moderne vergaderzaal. Met Alan Sugar heeft de show de spijker op de kop geslagen.

Vorige week is kandidaat Jordan Poulton afgevallen, nadat naar buiten kwam dat hij helemaal niet de eigenaar was van het bedrijf waarmee hij samen met Alan Sugar in zee wou gaan.

Hoe dan ook, het leek onwaarschijnlijk dat hij ooit Sugar’s nieuwe zakenpartner zou zijn. Een week eerder,  was Sugar verbaasd toen Poulton al iemand had gevonden die zijn business idee, een framework voor het maken van online games, kon coderen. Je zou er van uit gaan dat Sugar als geen ander zou weten dat je software vanaf het begin goed moet neerzetten.

Sugar’s laatste significante product lancering gaat terug naar 2000, toen hij de E-m@iler telefoon lanceerde. Het was een slecht product waarbij, cruciaal, de software totaal niet functioneerde.

Sugar’s voorzitterschap van het digitale TV platform ‘YouView’ duurde slechts twee jaar, zijn rol als bemiddelaar tussen overheid en onderneming minder dan twee jaar, en hij trad af als voorzitter van Amstrad in 2008. In 2013, bestaan zijn zaken vooral uit het praten over zaken. Maar door de opgewekte cult die zich om Sugar heen bevindt, gebeuren er dingen zodra hij ergens bij betrokken is.

Je zou je afvragen of Sugar het nog steeds in zich heeft om iets significants neer te zetten in de zakenwereld: zet hem in een kamer met potentiële investeerders – beter nog, zet hem in BBC’s Dragon’s Den, om te zien waar hij mee zou komen. Misschien is het om bovenstaand vermoeden, dat het vernieuwde programma van the apprentice draait om het vinden van een business plan, waar hij op in kan haken, en niet om de zoektocht naar iemand die in een van zijn bestaande bedrijven kan werken.

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23