46 Jobs | 974661 Resumes

Thatcher: een goede vrouwelijke baas?

‘Ik denk niet dat er een vrouw minister president zal worden in mijn leven.’ Margaret Thatcher 1973.

Het recente overlijden van Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke minister president van Engeland, heeft het onderwerp van vrouwelijke topmanagers nieuw leven ingeblazen. Het is een gegeven dat je zowel mannen als vrouwen goede of slechte managers kunnen zijn. Hun kunnen is niet zo zeer afhankelijk van een paar chromosomen, maar van hun gedrag. Veel presentatoren riepen de laatste tijd dat als er meer vrouwen aan het roer van de banken stonden, we de recente financiële crisis niet hadden hoeven mee te maken. Hierbij wordt toegevoegd dat de in het algemeen empatischere instelling van vrouwen, het kantoor een positievere plek om te in werken kan maken.

Terug naar Thatcher. Haar recente biografie onthult dat één van haar adviseurs haar beschuldigde van het pesten van zwakkere collega’s en het misbruiken van haar senioriteit, en dit alles binnen slecht 2jaar na haar aankomst op Downing Street.

In een serieuze memo, die veel van de zwaktes voorzag die uiteindelijk hebben geleid tot de ondergang van Thatcher, waarschuwde Sir John Kerr Hoskyns Thatcher dat ze elke regel uit het boek over het managen van mensen had gebroken, en dat stemming onder het personeel zeer grimmig was.

Het eerste deel van Thatcher’s biografie is geschreven door Charles Moore, voormalig journalist bij de Daily Telegraph.

Thatcher’s eerste kanselier was Geoffrey Howe, die uiteindelijk zou leiden tot haar ondergang in 1990. In 1981 zou Thatcher al hebben gedacht aan het ontslaan van Howe. John Kerr, toentertijd de secretaris van Howe, zei dat ze nogal van Whiskey hield, en nogal wat op had tijdens de voorbereiding op haar herfstspeech van 1981.

Sommigen zeggen dat om succesvol te zijn, vrouwen mannen na moeten doen en twee keer zo hard moeten werken. Dit lijkt zeer zeker het geval te zijn geweest met Maggie, die tot grote beroemdheid aan toe, wist te overleven op slechts 5 uur slaap per nacht.

De memo van Hoskyns, met als titel ‘uw persoonlijke overleving’, is nader onderzoek waard. In de memo stond het volgende: ‘uw eigen geloofwaardigheid en prestige ebben snel weg. U breekt elke regel op het gebied van goed management. U pest zwakkere collega’s. U bekritiseert collega’s waar anderen bij staan en voor hun meerderen. Zij kunnen niets terugzeggen omdat het ongewenst is om de minister-president openlijk tegen te spreken. U maakt misbruik van deze machtssituatie. U spreekt weinig waardering uit voor diegenen die voor u werken, en staat altijd klaar om anderen de schuld te geven als er iets fout gaat.’ Dit klinkt zeker niet als een voorbeeld dat andere vrouwen kunnen volgen.

Volgens Hoskyns faalde de memo omdat Thatcher vijandig uitsprak en zei dat nog nooit iemand de minister-president zo had benaderd. Thatcher kwam over als een micro-manager, een autocratische leider, met zeer slechte management vaardigheden, maar inspireerde wel veel lust in haar volgelingen.

Nigel Phillips

 

Leave a comment:

©2021 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23