46 Jobs | 974661 Resumes

Tips voor sollicitanten

De meest populaire onderwerpen op ExecutiveSurf’s LinkedIn groep gaan vaak over sollicitatie technieken. Voor een sollicitant, kan een gesprek een spannende ervaring zijn, terwijl het voor het bedrijf een dagelijkse praktijk is.

Om iedereen die op het punt staat te solliciteren te helpen, hebben we een check-list gemaakt op basis van onze gesprekken en artikelen.

 1. Zorg ervoor dat je 100% bekend bent met je eigen CV. Wees in staat om alles wat je hebt gedaan, uit te leggen.
 2. Onderzoek het bedrijf en de mensen die je gaan interviewen. Bezoek de website en andere bronnen die je informatie kunnen geven over het bedrijf.
 3. Plan je reis met militaire precisie en wees op tijd.
 4. Plan je outfit. Check van te voren de dresscode van de organisatie en probeer je te gedragen alsof je er al thuis hoort. Wanneer je aankomt, doe je jas uit en laat je aktetas achter en neem alleen een map mee naar het gesprek.
 5. Doe je telefoon uit.
 6. Spreek duidelijk en op een volume dat overeenkomt met de persoon die het gesprek voert. Oefen small talk, maar oefen ook wat je zal antwoorden wanneer je twee klassieke vragen worden gesteld: ‘Vertel ons over jezelf’ of ‘waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?’. Om om te gaan met de druk, is het verstandig om dit met iemand te oefenen.
 7. Wees eerlijk en geïnteresseerd.
 8. Wees zelfverzekerd (maar niet arrogant), enthousiast en positief.
 9. Uit je niet negatief over je vorige werkgevers.
 10. Luister zorgvuldig naar vragen en onderbreek niet.
 11. Bereid een presentatie voor, just in case.
 12. Heb antwoorden op meer standaard vragen, bijvoorbeeld:
 • Waarom zoek je een baan?
 • Wat weet je van ons? weersta de verleiding om te antwoorden met ‘nog niet heel veel’. Natuurlijk paas je hiermee de vraag terug naar de interviewer, die zich vervolgens verplicht zal voelen om een verhaal te doen. Hiermee mis je een kans om jezelf goed neer te zetten, je staat er versteld van hoe veel mensen dit doen.
 • Indien toepasbaar, verklaar de reden voor gedwongen ontslagen.
 • Indien gepast, beantwoord vragen over klanten en contacten.
 • Maak twee lijsten; een met wat je bereikt hebt en de ander met je vaardigheden en competenties. Geef concrete voorbeelden van je meest uitdagende en interessante werkervaringen en situaties die je competenties bewijzen.
 • Salaris verwachtingen. Dit is een lastige. Het zou niet gelijk aan het begin van gesprekken naar boven moeten komen, maar wees er wel op voorbereid. Zeg vooral niet dat geld niet belangrijk is. Je liegt waarschijnlijk en je gesprekspartner weet dit. Als je niet  liegt, dan ben je wanhopig. We weten niet welke van de twee erger is. Beter is om te zeggen wat je huidige compensatie is en dat je wat verbetering verwacht.Een sollicitatiegesprek komt van twee kanten; vraag zelf ook een paar goede vragen:
 • waar ziet het bedrijf zichzelf in de markt?
 • Wat zijn de toekomstplannen?
 • Mogelijke carrière mogelijkheden.
 • Organisatie van het bedrijf en team.
 • hoofdverantwoordelijkheden en wat voor ondersteuning krijg ik?
 • Trainingsmogelijkheden.
 • Cultuur

14. Zeg aan het einde van het gesprek zelfverzekerd gedag en gebruik daarbij de naam.

15. Als laatste: soms is het juist het informele sollicitatiegesprek waar je argwanend voor moet zijn. Een sollicitatiegesprek is een sollicitatiegesprek, of het nou in de kamer van de directeur is, in een restaurant of in een trein. Zelfs als je wordt verteld dat het slechts een kort gesprek zal zijn, wees zo goed mogelijk voorbereid!

 

Veel succes

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23