46 Jobs | 974661 Resumes

Is dit echt het beste bedrijf van Engeland?

Het bedrijf waar we het over gaan hebben heeft de twee eigenaren 50 miljoen pond opgeleverd en heeft een waarde van 384 miljoen pond gekregen in minder dan 5 jaar. Klinkt goed, nietwaar? Errol Damelin en Jonty Hurwitz verkopen geen drugs of wapens, en toch is het ‘legale’ bedrijf een van de meest schadelijke bedrijven die er zijn.

Wonga is een bedrijf dat kortlopend krediet verstrekt, tegen een rente van 11.913%, en de enorme groei die het bedrijf doormaakt is vooral te danken aan het lenen van korte-termijn kredieten aan gezinnen die het moeilijk hebben; tegen een exorbitante rente. Ondersteund door een gigantische reclamecampagne, geleid door onschuldige witte omaatjes, is Wonga snel uitgegroeid tot een bekend merk.

Het bedrijf zegt dat het bestaat voor mensen die flexibel geld willen lenen en die de middelen hebben om de lening vervolgens terug te betalen. Maar critici zeggen dat Wonga doelt op wanhopige werkloze gezinnen, en hun lokt met de belofte van een financiële injectie die binnen 15 minuten is toegediend. Per definitie heeft de doelgroep financiële problemen en worden deze verder verergerd.

Hier komt bij dat het bedrijf zojuist heeft aangekondigd dat het internationaal wil gaan uitbreiden, en, god sta de Britse bedrijvigheid bij, kleine bedrijven wil gaan helpen die teleurgesteld zijn in de ondersteuning van hun banken en de overheid.

Wonga is officieel een ‘legal loan shark’; de geadverteerde rente is 4,124%, maar kan gemakkelijk oplopen; een extensie van 30 dagen op een lopende lening kan de rente doen opdrijven tot 11,913%. Zelfs tegen het laatste rente tarief, zal een lening van 100 pond op deze manier uitgroeien tot een schuld van 7 miljoen in zo’n 3 jaar. Wonga benadrukt dat niemand dat zou  betalen, omdat de rente wordt beperkt na 60 dagen.

Wonga verdient bakken met geld doordat ze hun kapitaal opnieuw investeren en hiermee enorm verdienen; zelfs als iedereen binnen 24 uur hun lening terug heeft betaald, verdiend Wonga nog steeds 1% over de leningen, plus bepaalde fees.

Maar het is niet zo simpel als het lijkt. Er is de standaardrente waarmee rekening moet worden gehouden, plus call centers die betaald moeten worden, maar alsnog verdient Wonga enorm en gaat het gerucht dat hun reclamebureau veel geld heeft moeten teruggeven, omdat ze simpelweg te veel geld hadden gekregen en er niet meer mee konden doen.

Wonga is een slimme, technologische innovator. De gebruikte web-technolgie is extreem slim – het kan directe betalingen maken en ontvangen en gebruikt slimme algoritmes die iemand snel kan voorzien van een kredietscore.

Wonga is de nummer 1 technologische  start-up en is iets waar de mensen en banken zich voor zouden moeten schamen. Maar andere markten moeten oppassen; Wonga is van plan internationaal uit te breiden, en hun diensten aan te bieden aan klanten die krap bij kas zitten, met name in Zuid-afrika, Canada, Polen en Spanje. Engeland was voor dit bedrijf een testmarkt en Wonga is op weg naar een wereldwijde positie. Het bedrijf zal de Engelse vlag voeren en daardoor het land wellicht in een slecht daglicht brengen in de landen waarin het zal opereren. Is dit echt het beste bedrijf wat Engeland de wereld te brengen heeft?

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23