46 Jobs | 974661 Resumes

Wanneer zelf-marketing fout gaat

Het is normaal om jezelf wat ‘beter’ neer te zetten dan in werkelijkheid het geval is, wanneer je een online profiel maakt, maar het is veel beter om dingen te schrijven die daadwerkelijk een sterke correlatie hebben met de werkelijkheid.

2013 is het jaar om je carriere doelen te behalen, door gebruik te maken van alle mogelijke online wegen. Als je jezelf omschrijft als innovatief, creatief en gedreven, zal je niet de enige zijn die zichzelf op deze manier mogelijk voor gek zet.

Management guru, Tom Peters, begon met praten over ‘het merk in jou’ in de jaren 90, en was daarmee zijn tijd vooruit. Iedereen is nu eigenaar over zijn of haar eigen online merk en elk digitaal commentaar wordt onderdeel van een bredere sales pitch.

In de nieuwjaarsboodschap van premier David Cameron, legde hij met enige overvloed uit hoe goed hij het wel niet doet en dat het land ‘op de juiste koers zit’. ‘Op alle vlakken die belangrijk zijn voor Engeland gaan we de goede kant op en ik heb het bewijs om dit aan te tonen.’, aldus Cameron. Vervolgens vertelde hij dat hij erg hard nadenkt over de veiligheid van het land, terwijl hij op kantoor in 10 downing street zit. Deze valse bescheidenheid heeft zijn eigen naam gekregen; ‘nederig opscheppen’, en is erg aanwezig op het internet.

Het online opscheppen getuigt van enige wanhoop, maar is begrijpelijk in zorgelijke en stressvolle tijden, maar veel mensen voelen zich natuurlijk zo kwetsbaar dat zij grote en overdreven claims maken. Zelfvertrouwen is natuurlijk, maar perma-hype niet.

Martin Seligman, de uitvinder van de ‘positieve psychologie’ beweging, is tegen het idee dat men vanaf kinds af aan een positief beeld van zichzelf moet hebben en zegt dat kinderen tegenslagen moeten ervaren. Obstakels en je slecht voelen zijn noodzakelijke bouwstenen voor uiteindelijk sucess en je zelf goed voelen.

Het internet moedigt hype en overdrijven aan, dingen die de neiging hebben om ook in onze persoonlijke profielen en cv’s terecht te komen. Het internet geeft een beeld van een stelletje show-off’s, die beschikken over duizelingwekkende innovatieve en creatieve eigenschappen. Een beetje bescheidenheid is verfrissend en kan positief uitpakken. Je hoeft niet vloeiend te zijn in elke taal die je spreekt, en elk gevolgd vak hoeft niet afgesloten te zijn met een 8.

Toegeven dat je slechte sociale vaardigheden hebt zal je waarschijnlijk geen sollicitatiegesprek opleveren, maar je claims over je dynamiek leiderschapsvaardigheden hoeven dit ook niet te doen, want net zoals de overdreven speech van David Cameron, zullen zij onmiddellijk ruiken naar zelfverheerlijking en dubbelhartigheid.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23