46 Jobs | 974661 Resumes

Sollicitatie technieken

Er zijn duizenden artikelen over sollicitatie technieken, kijk bijvoorbeeld op de twitter pagina van ExecutiveSurf. In deze tijd van het jaar besluiten veel mensen dat een nieuwe en betere baan is wat zij nodig hebben in het nieuwe jaar. Om echter een te vinden, zul je een aantal sollicitaties moeten doorlopen. Dus, mocht je gelukkig genoeg zijn om een reactie te krijgen op je CV en worden uitgenodigd voor een gesprek, zijn hier een aantal pijnloze en hopelijk behulpzame tips.

Voor veel mensen, kan een sollicitatie een zeer stressvolle ervaring zijn, maar voor diegene die aan de andere kant van de tafel zit is het onderdeel van hun dag. Sommige sollicitaties zullen zwaar zijn, anderen interessant en diegene die het interview afneemt bepaalt vrij vroeg in het proces welke van de twee het zal zijn. Het idee dat werkgevers in de eerste 30 seconden besluiten of ze een kandidaat zullen aannemen of afwijzen is te betwijfelen. Als het waar zou zijn, zouden sollicitaties veel korter zijn. Wat er daadwerkelijk gebeurt is dat de interviewer zijn of haar eerste besluiten maakt over je persoonlijkheid, die vrij moeilijk te beïnvloeden zijn.

Psychologen zeggen dat mensen bliksemsnel oordelen maken wanneer zij nieuwe mensen ontmoeten, gebaseerd op zeer weinig informatie. interviewers maken de beslissing om aan te nemen of af te wijzen niet in de eerste paar seconden van de sollictatie, maar maken wel een aantal sterke assumpties met betrekking tot wat voor persoon je bent, hoe makkelijk je mee te werken bent en je eerste visuele impact.

Dus hoe maakt een interviewer een instinctieve voorspelling over de persoonlijkheid van iemand? Ze zullen overwegen of er gemakkelijk met je gecommuniceerd kan worden, plezierig bent om mee te werken en goed bent in het snel opzetten van een zakelijke relatie.

Een besluit zal ook gemaakt worden over hoe open je bent. Beantwoord je gewillig vragen en geef je uit jezelf informatie? Help je bij de flow van het gesprek? Je zou misschien denken dat deze ‘flow’ vrijwel geheel instinctief is en niet beïnvloedbaar, maar dit is niet waar. Let op je eigen tempo – langzamer zijn helpt je doordat je betrouwbaarder lijkt en meer zelfvertrouwen uitstraalt. Te nerveus praten insinueert dat je iets achterhoudt. Spreek duidelijk en op het volume niveau van je gesprekspartner. Oefen small talk, maar oefen ook vooral wat je gaat zeggen op twee klassieke vragen: ‘vertel wat over jezelf’ of ‘waarom  ben je geïnteresseerd in deze functie?’. Doe je huiswerk en toon oprechte interesse in de organisatie.

Kleine aanpassingen in je prestatie tijdens een sollicitatie en het oefenen van de eerste momenten van een sollicitatie maken een erg groot verschil. Wees open en vriendelijk tegen iedereen, zeker ook de receptioniste, zij kunnen om hun mening gevraagd worden nadat je weg bent. Als laatste, de manier waarop je gekleed bent is ook belangrijk. Je zo kleden dat je je comfortabel voelt, maar ook autoriteit uitstraalt, is de sleutel tot succes.

Het is makkelijk om je outfit van te voren te plannen. Zoek uit wat de dress code is binnen de organisatie en probeer uit te stralen alsof je er thuis hoort.

Sommige sollicitaties kunnen worden afgenomen door een panel en zijn iets formeler in kunnen wat meer intimiderend zijn. Het is altijd belangrijk om gedetailleerde, goed gestructureerde antwoorden te geven en af en toe te vragen; “beantwoord dit voldoende uw vraag?’. Vraag een aantal goede vragen aan het einde en probeer zelfvertrouwen uit te stralen wanneer je afscheid neemt van de leden van het panel. Als je gevraagd wordt om een presentatie te geven aan het panel, bereid jezelf dan goed voor en let goed op de gestelde deadlines met betrekking tot de tijd. Een presentatie is niet alleen een goede kans om goede ideeën te communiceren, maar ook een auditie om te kijken of je in de functie past.

Soms zijn het juist de informele sollicitaties waar men voor op moet passen. Een sollicitatie is een sollicitatie, of het nou in het kantoor van een hoge baas is of in een restaurant of trein. Ook als je verteld wordt dat het maar een kort gesprek zal zijn, bereid je dan alsnog zo goed als mogelijk voor.

Dus, als 2013 het jaar is waarin je op zoek gaat naar een nieuwe baan, succes.

Nigel Phillips

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23