46 Jobs | 974661 Resumes

Obama gaat winnen

Alle journalisten schreeuwen dat deze verkiezing de spannendste ooit zijn. Maar dat is niet waar. Volg de weddenschappen; volgens Amerikaanse bookies is er vier keer zo veel geld in gezet op Obama dan op Romney. Ze hebben waarschijnlijk gelijk.

Vier jaar geleden, stond iedereen met enthousiasme achter Obama. Volgende week zullen Amerikanen met minder hoop naar de stemhokken slenteren. Na een miserabel negatieve campagne te hebben gevoerd, hebben de Verenigde Staten veel moeilijkere beslissingen voor zich staan dan vier jaar geleden.

Dit wordt vooral veroorzaakt door het slechte karakter van Obama’s campagne. Een man die ooit stond voor hoop en gematigde politiek, viel nog voor de nominatie van de republikein, Mit Romney al aan. Dit terwijl verkiezingen draaien om het kiezen van iemand die het land moet leiden. Deze beslissing hang af van twee vragen: hoe goed is Obama geweest als president, vooral op zaken als economie en buitenlands beleid? En kan Amerika de constant veranderende Mit Romney vertrouwen om het beter te doen? Op basis hiervan verdienen de democraten het om herkozen te worden.

Obama’s eerste termijn is niet vlekkeloos verlopen. Op het gebied van economie, is het sterkste argument voor hem dat hij simpelweg heeft voorkomen dat het veel erger is geworden. Amerika zat in een neerwaartse spiraal toen hij het overnam, met banken en autoproducenten in zeer slechte posities. Werkloosheid nam zelfs met 800.000 per maand toe. Zijn reactie; een agressief pakket maatregelen, waarbij Chrysler en General Motors van de afgrond gered werden en banken gedwongen werden om meer kapitaal op te brengen (waardoor ze nu veelal in een betere staat zijn dan de Europese banken), wendde een depressie af. Dit is moeilijk te verkopen aan kiezers, nu economische groei traag is een banen schaars, maar het geeft Obama wel wat credits in de geschiedenis.

Twee andere dingen spreken ook nog voor Obama. Een is buitenlands beleid, waar hij ook  kampte met een ongelukkige erfenis. Obama heeft de oorlog tegen ‘terreur’ beter weten te focussen op terroristen, en bracht Osama Bin Laden om het leven. Hiernaast werden aanslagen door middel van automatische vliegtuigen uitgebreid en trok Amerika zich terug uit Irak en Afghanistan.

Het tweede positieve wat voor Obama spreekt zijn de hervormingen in de gezondheidszorg. Het feit dat meer dan 40 miljoen Amerikanen geen zorgverzekering hadden was een schandaal. “Obamazorg’’ corrigeert dit, maar Obama heeft weinig verandert aan de andere tekortkoming aan het systeem; gigantische en onbetaalbare kosten. Obamazorg heeft ontzettend veel bureaucratie veroorzaakt, en laat het zakenleven hiermee zitten. En hier beginnen dan ook de twijfels aan Obama. Geen enkele overheid heeft zo’n slechte waardering voor commercie gedemonstreerd.Voorgaande democraten, zoals Bill Clinton, verhoogde de belastingen, maar begrepen kapitalisme.  De  tegenwerkende republikeinen in het congres worden als een makkelijk excuus voor het falen van Obama gebruikt, maar Obama moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen.

Obama’s tekortkomingen hebben genoeg ruimte gelaten voor een pragmatische Republikein, zeker eentje die de boekhouding kan balanceren en de overheid een onderhoudsbeurt kan geven. Het probleem is dat er heel veel Romney’s zijn die er allemaal gevaarlijke standpunten aan overhouden.

We hopen ten zeerste dat, welke van de twee mannen dan ook wint, ons pessimisme ongegrond is. Eenmal in het witte huis, zal de Romney in ons hoofd werkelijkheid worden, met hervormingen voor de overheid terwijl zijn vice-president de republikeinse partij in lijn houdt. Een herkozen president Obama leert misschien van zijn fouten, schoont het witte huis op, luistert naar zekere zakenmannen en realiseert een nalatenschap die beter is dan die na slechts 1 ambtstermijn. Beidde mannen hebben het in zich om hun betere zelf te zijn; het jammere is dat geen van beidde campagne heeft gevoerd alsof dat het plan is.

Dankzij The Economist

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23