46 Jobs | 974661 Resumes

Muziek op het werk

 

 

Ik was vorige week bij de tandarts en het horen van Gangnam Style was vele maten erger dan de wortelkanaal behandeling die ik op dat moment onderging. Chirurgen luisteren traditioneel gesproken naar klassieke muziek tijdens operaties, omdat dit ontspannend werkt. Maar niet iedereen vindt muziek op het werk ontspannend.

Alan Dunachie, director of operations bij The Economist Group, denkt dat het gelinkt kan zijn aan generatie: ‘Toen ik op de universiteit zat, kon ik niet studeren met muziek op, maar mensen die dat wel hadden, blijken ook later geen probleem te hebben met muziek op het werk, zelfs als ze oordopjes in moeten doen’.

Ellis Rich, voorzitter van PRS for Music, denkt dat muziek een rol speelt bij het motiveren van medewerkers en het behouden van klanten. ‘Muziek is een sleutelelement; het creëert een positieve sfeer, verbetert humeur en beïnvloed het uitgavengedrag’, aldus Rich. 80 % van de ondervraagden vertelde dat hun baas muziek op de werkvloer toestaat, maar het is nog niet duidelijk hoe het de productiviteit beïnvloedt. Stacey Dobbs, Adrian Furnham en Alastair McClelland, ondervraagden  samen 100 schoolkinderen om te zien of muziek een negatieve invloed had op werk waar je je hoofd bij moet hebben.

Door het gebruiken van twee verschillende soundtracks, één natuur en de ander een populair liedje, werd ontdekt dat scholieren met muziek in hun oren slecht presteerden op taken waarbij abstracte redenering nodig was. Wel werd gevonden dat dit bij extroverte leerlingen minder was dan hun introverte tegenhangers.
Deze bevindingen werden ook gevonden in studies over cognitieve vaardigheden en verbale redenering; interessant genoeg is ‘gewoon geluid’ (geen muziek) het meest negatieve effect veroorzaakte.

Dus, sommige mensen vinden muziek stimulerend, terwijl anderen moeite hebben met concentreren. Veel mensen vinden achtergrondgeluiden zoals gepraat of radio fijn en vinden de enorme stilte van een bibliotheek benauwend. Professor Ravi Mehta, van de universiteit van Illinois, bestudeert de manier waar de hersenen informatie verwerken bij verschillende niveau’s van achtergrondgeluid en zegt dat geluid op het juiste niveau moet zitten, rond de 70 decibel (ongeveer gelijk aan een auto die voorbij rijdt).

Hij noemt het ‘Goldilocks Principle’. Niet genoeg geluid en het hoofd heeft de neiging om een tekort aan stimuli te hebben. Te veel geluid en er is te veel afleiding. Een gemiddeld niveau van geluid vergroot niet allen het oplossingsvermogen van het brein, maar leidt ook tot grotere adoptie van innovatieve producten in bepaalde omgevingen.

Dus, iemand die op zichzelf werkt, kan er achter komen dat hij of zij beter werkt in een drukke koffiezaak, dan in de stilte thuis of op kantoor. Wat je ook prefereert qua muziek; zorg dat je nooit meezingt en probeer misschien eens de aanpak van ExecutivSurf op vrijdagmiddag: huur een string quartet een geef ze verzoekjes door!

Nigel Phillips

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23