46 Jobs | 974661 Resumes

Respect op de werkvloer

Manieren, daar gaan we weer. Het is vanzelfsprekend dat collega’s beleefd tegen elkaar moeten zijn. Minder dan 10 jaar geleden, werd het meeste werk nog face-to-face gedaan; in vergaderingen met collega’s of cliënten. Dit betekende dat het onderhouden van een echte  (zakelijke) relatie aan de kern lag van zaken doen en dat mensen eigenlijk gedwongen waren  om beleefd te zijn in de omgang.

Vandaag de dag, is de meeste communicatie noch face-to-face, noch real-time. De wereldwijde aard van business zorgt ervoor dat mensen extensief reizen. Dit samengenomen met de nieuwe beweging van thuiswerkers, kan er voor zorgen dat het vroeger nog sociale en drukke kantoor verandert in een spookstad. Persoonlijk contact en sociale activiteiten zijn steeds minder aanwezig.

Een recente studie van de Michigan University laat zien dat studenten tegenwoordig minder empathisch zijn dan vorige generaties, waarschijnlijk door de toegenomen afhankelijkheid van elektronische communicatie. Nog een studie toont aan dat Amerikanen  tot een derde minder vrienden en vertrouwden hebben in vergelijking met met twee decennia geleden, omdat digitale communicatie persoonlijk contact vervangt.

Het gebrek aan focus op persoonlijke contacten, betekent dat manieren de deur uit vliegen. Managers versturen emails met ‘prioriteit’, met de gedachte dat deze meteen worden opgepakt en elektronische klachten van klanten kunnen veilig worden genegeerd of uitgesteld.

Het is moeilijk om aan volwassenen uit te leggen dat je goede manieren nodig hebt op de werkvloer, en het is de moeite waard om een soort ‘stijlgids’ op te stellen om mensen er aan te herinneren wat de richtlijnen van goed gedrag zijn tegenover klanten en collega’s. Het is het proberen meer dan waard om slecht gedrag er uit te stampen, dat meestal niet met opzet is, door het aanstrepen van bepaalde situaties waarin manieren ontbreken.

We willen allemaal werken met aangename en beleefde collega’s, in een vriendelijke en prettige sfeer. Door technologie, echter, zullen we extra moeite moeten doen om onvriendelijk gedrag tegen te gaan.

Lisa Quast schreef in een recent artikelen in Forbes Magazine over een aantal slechte manieren op het werk, waaronder;

  • Mensen die ziek zijn en naar het werk komen, waardoor nog meer mensen ziek worden.
  • Mensen die zich verdrinken in parfum of aftershave.
  • Het luid af laten gaan van een mobiel op de werkvloer.
  • Mensen die altijd laat zijn voor vergadering
  • Mensen die iets eten dat sterk ruikt
  • Vrouwen die erg veel inkijk hebben

Quast zegt dat slecht gedrag niet geaccepteerd moet worden en dat je, indien mogelijk, iemand die je heeft beledigd moeten confronteren en vertellen waarom. Dit kan natuurlijk een ongemakkelijk moment zijn. Eens deelde ik een kantoor met een collega die een sterke lichaamsgeur had, en we hebben toen zijn manager benaderd en gezegd dat het eigenlijk zijn taak is om hem te wijzen op het gebrek aan persoonlijke hygiëne.

Goede manieren zijn authentiek. Prime-minister David Cameron verontschuldigde zich laatst aan de slachtoffers van Hillsborough, waar 23 jaar geleden 96 mensen om het leven kwamen. Desondanks het feit dat zijn verontschuldiging oprecht was, verontschuldigen politici zich steeds vaker voor iets dat niet hun schuld is. Hierentegen verontschuldigen politici zich (bijna) nooit voor de fouten die ze wel hebben gemaakt, door vaak niet verder te gaan door te zeggen dat het niet zo bedoeld was.

Hoe dan ook, bedankt voor het lezen.

Nigel Philips

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23