46 Jobs | 974661 Resumes

Zoek jij in het geheim een nieuwe baan?

Het is een fact of life dat je soms, als je fulltime werkt, op zoek bent of gaat naar een nieuwe baan. Met de opkomst van sociale media, wordt het steeds moeilijker je ambities geheim te houden, zeker nu Facebook recentelijk aankondigde dat het komt met een eigen vacaturesite.

Het vinden van een nieuwe baan kan stressvol zijn; je wilt waarschijnlijk niet dat je huidige baas er achter komt dat je van plan bent weg te gaan, maar toch moet je wel de juiste rooksignalen creëren richting potentiële nieuwe werkgevers en zakelijke contacten. Het is dus een mijnenveld waar je je doorheen moet navigeren.

Als je geruchten hoort of af weet van gedwongen ontslagen, of je klaar bent met je huidige baan, is het zeer acceptabel om om je heen te kijken, maar waarschijnlijk nog het beste je baas hier niet over te vertellen. Een ex-collega vertelde me: ‘ Ik ken genoeg mensen die werk zoeken en vinden, maar het probleem is de leugens die je moet vertellen.’

De meeste werkgevers kiezen er voor om sollicitatiegesprekken gedurende de werkdag te voeren, en een vriendin van mij vertelde dat ze in het tijdsbestek van twee weken, vijf sollicitatiegesprekken had gehad. Voor het eerste gesprek, nam ze een dag vrij. Voor het tweede gesprek melde ze zich zogenaamd ziek, de derde sollicitatie was een tandartsafspraak en na afloop van het vijfde gesprek had ze het gevoel dat ze een dubbelleven leidde.

Ze zei: ‘Het is vreselijk om te moeten liegen tegen je vrienden en collega’s, maar ik vrees dat het een noodzakelijk kwaad is.’ Is dit echt zo?

Ik denk dat meer sollicitatiegesprekken na het werk gevoerd kunnen worden, of tijdens de lunch, maar als een interviewer heel veel kandidaten ziet, kan het niet anders dan dat het de hele dag in gebruik neemt.

Dus, om misleidende gevoelens en schuld te vermijden, is het het beste om in je eigen tijd naar sollicitatiegesprekken te gaan, in plaats van het wegglippen onder het mom van een tandartsafspraak of consult bij de dokter. Bij een baas met een micro-management attitude, zul je echter wel een vrije dag moeten nemen.

Als je er zeker van bent dat je van baan wilt veranderen, kan het soms de moeite waard zijn om binnen je eigen bedrijf de opties te bekijken. Soms is het gras niet altijd groener bij de buren, en veel mensen beslissen om hun huidige bedrijf te ruilen voor het andere zonder na te denken over de mogelijkheden binnen het huidige bedrijf.

Als je je zoektocht openbaar maakt, kun je maar beter eerlijk zijn tegenover je huidige baan. Het is nooit leuk om als baas te horen dat een van je medewerkers weg wil gaan (tenzij je dit wilt, natuurlijk), en een goede baas zal, in dit stadium, met je praten over de redenen waarom je weg wilt gaan en wat d opties zijn binnen het huidige bedrijf. Wellicht kan hij het proces versnellen, je contactpersonen geven of zelfs wat vrije tijd voor sollicitatiegesprekken in ruil voor je eerlijkheid.

Als je een baas hebt waarvan je weet dat hij het je zo moeilijk mogelijk gaat maken om het bedrijf normaal te verlaten, is het verstandig om hem of haar pas in te lichten als je je nieuwe baan hebt gevonden. Als je toch vertrekt, is het altijd beter om dit op goede voet te doen.

Zoals ik al zei, het zoeken naar een nieuwe baan is een onderdeel van het leven, maar tegelijkertijd ook een gevaarlijk mijnenveld waardoor je professioneel aangetast kan voelen.

Nigel Philips

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23