46 Jobs | 974661 Resumes

Hoe ga je om met introverte mensen?

De officiële definitie van een introvert is iemand die in zichzelf gekeerd, en weinig spraakzaam is. Dit in acht nemend zou je denken dat een werkgever niet staat te springen om een introvert aan te nemen.

Een introvert zijn is echter niet zo makkelijk als de definitie uit een woordenboek. Een introvert kan best verlegen, en soms ook nerveus zijn; maar introversie zelf is niet gelijk aan verlegenheid.

Een introvert is iemand die energie kan ontlenen aan het alleen zijn, en wiens energie afneemt door samen te zijn met andere mensen.

Introverte mensen zijn bezig met de afgesloten wereld in hun gedachten; ze houden van nadenken, en genieten van het verkennen van hun gedachten en gevoelens. Soms kan een introvert, zelfs een met goede sociale vaardigheden, bepaalde sociale activiteiten vermijden omdat dit erg vermoeiend is en er voor zorgt dat ze daarna tijd nodig hebben om bij te komen.

Dana Rousmaniere, van de Harvard Business Review (HBR), heeft onlangs een interessant interview gehad met Susan Cain, schrijfster van ‘Quiet, the ower of introvers in a world that can’t stop talking’.

Rousmaniere’s eerste vraag was: In de conclusie van het boek, roep je managers in de hele wereld op om te herkennen dat een derde tot de helft van hun werknemers introverts zijn, of ze nou zo overkomen of niet. Waarom is het zo belangrijk voor managers om dit verband te leggen?

Het antwoord van Cain: ‘Een derde tot de helft van de werknemers zijn introvert, en toch lijkt het in het dagelijks leven niet zo. Ik durf te wedden dat als we het niet zo bekijken als we nu doen, je had gedacht dat slechts een klein percentage van de mensen introvert is.’

‘En dat is omdat introverte mensen de gewoonte hebben om zich te gedragen als extroverts. Tegen de tijd dat je volwassen bent, kun je hier erg bedreven in zijn geworden. Maar dit betekent niet dat dit geen tol eist en energie kost, die beter besteed is aan andere dingen.’

Ze gaat verder door te zeggen dat, vanuit het perspectief van een werkgever, je natuurlijk wilt dat al je medewerkers op hun piek niveau zitten wat betreft efficiëntie, motivatie en energie. De kennis dat vrij veel mensen introvert zijn, biedt dus een erg grote uitdaging voor managers.

Psycholoog Russel Green, heeft een experiment uitgevoerd waarbij wiskundige problemen werden voorgelegd aan introverte en extroverte mensen, met verschillende gradaties van achtergrond geluid. Het resultaat: de introverte club presteerden beter met minder geluid, en de extroverte mensen presteerden beter met meer geluid op de achtergrond.

Introverte en extroverte mensen opereren dus beter op verschillende niveau’s van stimulatie, en er is geen omgeving die voor allebei de typen geschikt is. Het is daarom de moeite waard uit te vinden hoe mensen de omgeving kunnen kiezen die het beste bij hun past.

Cain zegt dat het een misverstand is dat introverte mensen verlegen en niet sociaal zijn. ‘Het heeft te maken met de manier waarop iemand reageert op prikkels, zoals sociale prikkels. Dit speelt op psychologisch niveau, en is niet slechts iemands voorkeur.’, aldus Cain. ‘Op het werk, als er een probleem is dat opgelost moet worden, doen introverte mensen dit liever op een stille manier, door bijvoorbeeld één op één met mensen te praten in plaats van iedereen in één grote vergadering samen te roepen.’

Cain is ook een tegenstander van het nieuwe werken waarin grote open kantoren aanwezig zijn. Ze verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat het een negatief effect heeft op veel dingen; van emotionele gezondheid tot productiviteit. ‘Ik moest laatst in een open kantoor werken en er was zo veel lawaai. Ik vond het moeilijk om na te denken en toen realiseerde ik me hoe veel energie je gebruikt om alleen al een normaal gezicht te houden’.

‘Je bent constant in beeld en voor mij, en waarschijnlijk ook veel andere mensen, is het zo dat als ik geconcentreerd aan het werk ben, ik gefronste wenkbrauwen heb of mijn hand onder mijn hoofd heb. Als je in een grote openbare ruimte zit, moet je waardevolle denkkracht hiervoor gebruiken, en ik vind dit echt zonde.’

Ze zegt dat bedrijven denk dat het een goede sociale ervaring is, maar in de werkelijkheid berust het maken van een goede band met iemand op een bepaald niveau van privacy en intimiteit, wat ontbreekt in een grote ruimte. Mensen hebben het gevoel dat ze constant en overal overhoord kunnen worden.

Traditioneel denken we bij extroverts aan grote leiders, charismatische figuren. Maar Cain is van mening dat er ook veel introverte leiders zijn; Bill Gates, Steve Jobs en veel anderen waarvan je nog niet eerder hebt gehoord. Dus, als er een verlegen nerd solliciteert, kan het maar zo zijn dat hij een betere werknemer zal zijn dan de Usain Bolts van deze wereld.

Nigel Phillips

 

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23