46 Jobs | 974661 Resumes

Hoe Facebook advertising verandert

Op Valentijnsdag van dit jaar, vond de Amerikaan Nick Bergus een link op Amazon.co.uk voor een maxiverpakking smeermiddel van maar liefst 200 liter.

Hij vond dit grappig om te zien en poste een link op facebook met de tekst: ‘Voor Valentijnsdag. En elke andere dag, voor de rest van je leven.’

Bijna direct begonnen zijn vrienden zijn post te zien in de ads van Facebook, met zijn naam, vergezeld van een lachende foto. Facebook had zijn bericht gezien als product endorsement en er een advertentie van gemaakt, betaald door Amazon.

Voor Facebook was dit een gesponsord verhaal, en dus een potentieel lucratieve tool die de voorkeuren van gebruikers voor producten in advertenties omzet en vervolgens bij vrienden aflevert.

Amazon, en vele andere bedrijven, betalen Facebook om deze geautomatiseerde advertenties te maken als een gebruiker hun merk ‘leuk vindt’, of ze ergens noemt in een bericht. Als je een Facebook gebruiker bent, heb je hieraan ergens halverwege de 4000 pagina’s telende voorwaarden toestemming verleent. Deze voorwaarden heb je automatisch geaccepteerd toen je lid werd.

Na de recente beursgang van Facebook, staat het bedrijf onder grote druk om haar winst op te krikken. Om dit te realiseren steunt het bedrijf steeds meer op deze aanpak om extra advertentie inkomsten te genereren. Maar, deze nieuwe ‘advertentie truck’ is niet zonder risico’s. Gebruikers realiseren zich niet altijd hun ‘likes’ en linkjes kunnen gebruikt worden voor marketing doeleinden. Facebook heeft in Amerika al ingestemd met een schikking over de werkwijze.

Mr. Bergus realiseert zich dat Facebook’s algoritmen geen gevoel voor humor ingebouwd hebben, en zegt: ‘Ik was een beetje geïrriteerd, maar niet zo erg dat ik mijn account zou willen verwijderen. Ik weet dat het bij het gebruik van een gratis dienst als Facebook hoort. Het kost mij geen geld, maar het gebruikt wel veel van mijn persoonlijke informatie.’

Facebook verdiende 1 biljoen Dollar in het eerste kwartaal van dit jaar, waarvan het meeste vanuit de advertenties kwam. Facebook geeft niet aan wat voor percentage hiervan van de gesponsorde verhalen afkomstig is. Deze gesponsorde verhalen komen voor in Facbeook’s main newsfeed en in de mobiele apps, met het label ‘gesponsord’. Het bedrijf stelt dat consumenten 50% meer geneigd zijn een advertentie te onthouden als het van een vriend komt.

Gebruikers zijn in staat hun privacy settings te veranderen, zodat hun ‘likes’ niet altijd in advertenties worden omgezet, maar kunnen de functionaliteit niet compleet uit zetten. Op het ondersteuningscentrum van Facebook staat: ‘Omdat gesponsorde verhalen slechts verhalen van de newsfeed zijn, kun je ze niet uit zetten.’ De enige optie is dus niet op ‘like’ te drukken als je ergens niet mee geassocieerd wilt worden.

Als marketeer, vereisen deze advertenties geen enkele creativiteit; ze maken simpelweg gebruik van iemands voorkeur voor een merk en verspreiden deze veronderstelde steun naar alle vrienden in je netwerk. Als je dus uit nieuwsgierigheid de pagina van Obama bekijkt, zou je zo maar in een advertentie terecht kunnen komen van de campagne van de president. Facebook is wanhopig om omzet te genereren door middel van deze advertenties en gebruikers lezen de voorwaarden waarin dit staat omschreven vaak niet door bij het inschrijven. Het lijkt er dus op dat dit helaas intrinsiek ‘part of the deal’ is van het fenomeen Facebook.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2021 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23