46 Jobs | 974661 Resumes

Omdat je het waard bent?

Een miljoen dollar per dag? Dat is 700 dollar per minuut. Wie zijn deze goden van het universum en waarom verdienen ze zo veel meer dan de gemiddelde sterveling?

De zogenaamde Chief Executive Officer, of CEO in het kort.

Ik heb ooit gewerkt met zo’n soort persoon en hij was slecht gehumeurd en lui. Maar wat was hij goed in het verdelen van taken.

Timothy Cook is de nieuwe CEO van Apple en kreeg vorig jaar 900,000 dollar in salaris bijgeschreven. Hiernaast kreeg hij aandelen ter waarde van 376 miljoen dollar, die nu ruim 634 miljoen dollar waard zijn.

Data over de salarissen van CEO’s in 2011 laat zien wat we eigenlijk al wisten; ze doen het veel beter dan de rest van ons, ongeacht of ze goed presteren of niet.

En recente studie van de Universiteit van Georgetown schatte dat een doorsnee Amerikaanse student 2.3 miljoen dollar zal verdienen; niet per jaar, maar in een heel leven.

Ondanks de economische crisis, waar we zogenaamd allemaal samen in zitten, zijn de salarissen van de top 100 bedrijven in Amerika stabiel gebleven, volgens de New York Times.

De mediaan onder de salarissen van top CEO’s was 14.4 miljoen dollar, tegenover het gemiddelde inkomen van de gemiddelde Amerikaan van 45,230 dollar. Hun gezamenlijke compensatie telt 2.1 biljoen dollar, en het ziet erna uit dat er een nieuwe elite in de Amerikaanse zakenwereld aan het ontstaan is, die meer dan 10 miljoen dollar per jaar verdient.

De gegevens van het onderzoek laten zien dat de compensatie van top CEO’s kunnen worden onderverdeel in verschillende onderdelen. Zoals meneer Cook van Apple gaat het hier over gigantische hoeveelheden aandelen of grote bonussen.

Apple is wellicht een extreem voorbeeld, de aandelen van Cook waren zo waardevol, dat zijn totale compensatie groter was dan dat van de tien CEO’s die volgden in de lijst, tezamen.

Ronald Johnson, de nieuwe CEO van JC Penny, staat als derde op de lijst, met een totale compensatie van 53.3 miljoen. De reden? Vorig jaar verliet Jonhson zijn baan bij Apple als  Senior Vice President of Retail, samen met 101 miljoen dollar aan aandelen die nog niet opeisbaar waren. Dus kreeg hij van JC Penny, als onderdeel van zijn salaris, een eenmalige aandeelbonus van 52.6 miljoen dollar.

Andere topverdieners zijn Gregory Brown (29.3 miljoen) van het bedrijf Motorola en Howard Schultz (16.1 miljoen) van Starbucks.

Analytici zeggen dat de stijgende lijn in de salarissen van de CEO’s een teken is dat bedrijven weer terugkeren naar ‘business as usual’ na de laatste recessie, ook al nemen de raden van de bedrijven wel mee dat de remuneratie wordt gekoppeld aan prestaties.

Het probleem is dat de welvaart van de CEO’s niet terugkeert naar de zwakke economie. In 2010, ging 93 % van de loonsverhogingen naar de 1% rijkste mensen (inkomens hoger dan 380,000 dollar), terwijl de rest van de inkomens zo goed als plat bleven.

Waar het op neer komt is dat in de Verenigde Staten, Europa en de rest van de wereld, het verschil in salaris tussen topmanagement en de medewerkers op de werkvloer nog nooit zo groot is geweest. Medewerkers moeten met minder rondkomen, terwijl de CEO’s het nog nooit zo goed hebben gehad.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23