46 Jobs | 974661 Resumes

Ik haat jou!

Samenwerken met iemand die je niet uit kan staan kan een negatieve en demotiverende ervaring zijn. Een zeurend iemand, die het altijd beter weet en de ideeën van anderen de grond in drukt, kan je positiviteit en productiviteit vernietigen. In plaats van het concentreren op het werk wat je moet doen, ben je bezig je emoties in toon te houden of deze juist te ventileren. Maar er is hoop.

Robert Sutton onderwijst management science aan de Stanford Unversity, en heeft de boeken Good Boss, Bad Boss en The No Asshole Rule geschreven. Hij zegt dat irritante collega’s onderdeel zijn van het mens zijn; ‘Er zijn altijd andere mensen, kennissen, reizigers, buren of collega’s waarmee we het risico lopen te clashen’.

De beste tactiek is het simpelweg vermijden van mensen die je niet aardig vindt, maar dat is niet altijd mogelijk op het werk, dus is het het beste om een paar technieken te leren die je helpen bij het omgaan met moeilijke mensen.

1. Beheers je reactie
Daniel Goleman, co-director van het consortium for research on emotional intelligence in organisations van de Rutgers Universiteit, zegt het volgende: ‘Je reactie op je gevreesde collega kan uiteenlopen van oncomfortabel naar pure vijandigheid.’ Als er iemand is waaraan je je irriteert, denk dan niet aan hoe deze persoon zich gedraagt, maar focus op hoe je reageert. Het is productiever om je te focussen op je gedrag, omdat je dit kan beheersen. Coleman adviseert om een dagelijkse ontspan-oefening te nemen om je eigen triggers onder controle te houden. ‘Hiermee vergroot je je vermogen om om te gaan met stress, wat betekent dat die irritante collega niet meer zo irritant lijkt’, aldus Goleman.

2. Hou je mening voor je zelf.
Vermijd de verleiding om met je andere collega’s te praten over de irritante persoon. We hebben allemaal een neiging om onze meningen bij andere mensen te valideren, maar in dit geval moeten we dit proberen te vermijden. ‘Omdat emoties zo besmettelijk zijn, kun je iedereen negatief beïnvloeden, hiernaast kan het klagen over iemand anders je in een negatief daglicht zetten binnen het bedrijf’, aldus Sutton.

3. Overweeg of het niet aan jou ligt, en niet aan hen.
Denk na over wat het is dat je niet leuk vindt aan een persoon. Is het iets specifieks, of gewoon omdat ze anders zijn dan dat jij bent? Misschien ben je jaloers op hun functie binnen het bedrijf. ‘Als iemand het beter doet dan ons, hebben we de neiging negatief te doen. Hoe meer iemand verschilt van ons, hoe meer we de neiging hebben om een negatieve reactie te hebben op deze persoon’, aldus Sutton.

Focus op iemands echte gedrag, en niet de eigenschappen waaraan je je irriteert. Sutton: ‘Start met de hypothese dat iemand dingen doet die jij niet leuk vindt, maar wel een goed persoon is. Door een beter begrip van wat je stoort aan iemand, zie je misschien eerder jouw rol erin. Het is redelijk om te denken dat je onderdeel bent van het probleem. Wees eerlijk tegen jezelf over jouw aandeel in de issue, en wees bedacht op patronen. Als er overal waar je heen gaat, iemand is die je niet mag, dan is dat een slecht teken.’

4. Breng meer tijd met ze door
Dit is een moeilijke. Het gaat tegen je gevoel in, maar een van de beste manieren om iemand die je niet aardig vindt, aardig te vinden, is om samen aan een project te werken. ‘Je voelt misschien medeleven in plaats van irritatie. Je ontdekt misschien de redenen waarom iemands acties irritant overkomen; misschien zijn er thuis problemen, druk van de baas of een gevoel van falen.’, aldus Goleman. Samen meer tijd doorbrengen helpt je misschien wat empathie voor iemand op te bouwen, en meer positieve ervaringen op te doen.

5. Overweeg iemand wat feedback te geven
De nucleaire optie, omdat je misschien een reactie uitlokt. ‘Ga er niet van uit dat iemand weet hoe hij of zij overkomt’, zegt Sutton. ‘Je moet zeker niet een lijst van dingen opnoemen die je irritant vindt aan iemand, maar misschien eerder een aantal aspecten van het gedrag noemen die veranderd kunnen worden en een impact hebben op het werk dat jullie samen moeten uitvoeren.’

Goleman adviseert om voorzichtig te werk te gaan; ‘Het geven van feedback is afhankelijk van hoe kunstig je bent als een prater. De valkuil bij het geven van emotionele feedback is dat iemand het persoonlijk opvat en de situatie escaleert. Je moet ook open staan om zelf feedback te ontvangen. Als je iemand niet aardig vindt, is de kans groot dat de tegenpartij ook dergelijke gevoelens koestert.’

6. Neem een ‘het maakt mij niet uit’ houding aan
Dit is mijn persoonlijke favoriet. Als je compleet vast zit en geen feedback kan geven, raadt Sutton aan om de fijne kunst van emotionele afstand uit te oefenen, oftewel, ‘I don’t give a shit’. Door het negeren van het irritante gedrag, neutraliseer je het effect. Als iemand irritant is, maar je dit niet voelt, is er geen probleem. Dit type van cognitieve aanpassing kan effectief zijn in situaties waarin je geen controle hebt.

Als laatste redmiddel, en als al het andere faalt, raad ik je aan om de ander uit te dagen tot een duel.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23