46 Jobs | 974661 Resumes

Alleen, verdrietig, depressief? Geef je baan de schuld

Het merendeel van onderzoek naar eenzaamheid kijkt naar privé omstandigheden en naar groepen van mensen die extra kwetsbaar zijn, zoals ouderen. Sommige recente onderzoeken hebben echter gekeken naar eenzaamheid op de werkplek en vonden dat het niet alleen slecht is voor de individu, maar voor de hele organisatie.

Sigal Barsade is management professor bij de universiteit van Pennsylvania en zij zegt dat  eenzaamheid een waarneming van isolatie of vervreemding van anderen is; ‘Het wordt veroorzaakt de fundamentele menselijke behoefte om ergens bij te horen’.

Eenzaamheid is anders dan alleen zijn, dat een positieve staat kan zijn. Ook staat eenzaamheid niet gelijk aan een depressie, ook al zijn de twee wel gecorreleerd. Professor in organisational leadership aan de universiteit van Canterbury in Nieuw-Zeeland, Sarah Wright, zegt: ‘Met eenzaamheid komt een drang om van dit gevoel af te komen, door middel van nieuwe interacties en relaties. Een depressie gaat gepaard met een motivatie om zich hier aan over te geven’.

Eenzaamheid is onderdeel van het mens zijn, en wordt vaak gezien als een persoonlijk probleem. Maar, volgens onderzoek van professor Barsade en Hakan Ozcelik, kunnen managers het ook bekijken als een organisatie wijd probleem.

Zij onderzochten 650 werknemers en hebben gevonden dat eenzaamheid een werknemer’s productiviteit reduceert, zowel bij individuele en team-georiënteerde taken. ‘Eenzaamheid verstoord sociale cognitie en beïnvloed een individu’s interpersoonlijke gedrag, wat resulteert in toegenomen agressie, negativiteit, depressieve buien en nerveusheid’, aldus Dr Wright. Precies waar je niet naar op zoek bent in een werknemer.

Professor Barsade kijkt of eenzaamheid misschien aanstekelijk is op de werkvloer, een resultaat dat zij ook vond bij emoties zoals boosheid en vrolijkheid. Ze zegt dat diegenen die vechten tegen eenzaamheid, het volgende moeten onthouden: ‘Het gaat om de kwaliteit van de relaties en niet de kwantiteit’. Slechts een nauwe sociale relatie met een collega kan al het verschil maken.

Dr Ozcelik zegt: ‘Om eenzaamheid te bestrijden, moeten werkgevers niet noodzakelijk meer feestjes of personeelsuitjes organiseren. Eenzaam zijn te midden van grote groep mensen kan uitputtend zijn. Het creëren van meer afleidingen helpt deze mensen niet’.

Het helpen van een collega die zich alleen voelt, kan al worden gedaan met een aantal simpele stappen, zoals het nemen van wat tijd voor een gesprek, koffie of een lunch. Managers zouden koffiepauzes niet moeten willen beperken; dit soort momenten brengt personeel juist dichter bij elkaar en leidt tot een hogere productiviteit.

Eenzaamheid kan verweven zitten in een organisatie, en een sfeer van ontrouwen, roddels en angst kan er voor zorgen dat medewerkers zich van elkaar distantiëren. ‘Managers moeten zich er van bedacht zijn dat hun teams en medewerkers met elkaar omgaan, communiceren en een goede band opbouwen. We weten dat dit een mechanisme is waardoor goed werk kan worden afgeleverd.’, aldus professor Barsade.

Dus, als je collega’s ziet die zich opvallend isoleren van de rest, vraag ze eens voor een kopje koffie of neem ze mee naar buiten voor een sigaret.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23