46 Jobs | 974661 Resumes

‘Super’ Mario Monti bezoekt LSE

De nieuwe minister-president van Italië, Mario Monti, had een drukke dag afgelopen woensdag (18 januari). Eerst sprak hij op de London Stock Exchange (LSE), waarna hij later ‘s avonds een speech gaf bij nog een LSE, namelijk de London School of Economics.

3000 mensen hadden zich ingeschreven om de speech van Monti over Europa’s rol in de wereldeconomie te mogen bijwonen, waar slechts 400 tickets voor beschikbaar waren. Het publiek van Monti was in de meerderheid, vergeleken met het handjevol protestanten die buiten de deur stonden te protesteren tegen zijn overheid van technocraten.

Voor een technocraat is Monti een vrij emotionele spreker en in langzaam, maar vloeiend Engels, vertelde hij zijn publiek dat groei in onze eigen handen ligt. Monti beloofde dat de Italiaanse overheid alles doet om Italië van de lijst af te krijgen waarop de oorzaken staan van het probleem van de EU. Hij wil Italië vervolgens zo snel mogelijk bijschrijven op lijst van bijdragers aan de oplossing.

Italianen hadden gehoopt dat door het aftreden van Berlusconi, te kunnen ontsnappen aan de woede van de markten en dat de obligaties zouden zakken. Op het eerste gezicht gingen deze ook omlaag, maar klommen hierna snel weer naar het niveau dat heerste in het tijdperk Berlusconi. ‘Bezuinigingen zijn niet genoeg als de economie niet een groeiende tendens laat zien.’, aldus Monti.

‘Een verlaging van de rente is niet alleen afhankelijk van de inzet van Italië, maar ook, en dit is vrij essentieel, afhankelijk van Europa’s capaciteit om de crisis op een meer gestructureerde manier te confronteren.’

Tot voor kort waren Europese leiders beschaamd om met de vorige leider van Italië te worden gezien, maar Monti heeft o verleggen gehad met Angela Merkel, Nicholas Sarkozy, David Cameron en Herman van Rompuy. Hij heeft op 30 januari weer een afspraak gepland, tijdens een bijeenkomst van de top van de Europese Unie. Italië is weer welkom om aan te schuiven bij de top van Europa.

Monti zei dat hij een goede relatie had met Duitsland en dat hij hoop zag in de beleidsvisie van het land. Hij is het eens dat, om groei te realiseren, het noodzakelijk is dat de eurozone effectief gemanaged wordt en dat de groei duurzaam moet zijn.

Vorige week heeft het bedrijf Standard en Poor’s de long-term kredietwaardigheid van Europa’s reddingsplan verlaagd, van AAA naar AA+ en verlaagde hiernaast de scores van negen landen in de eurozone, waaronder Italie.

Aan het einde van de speech kreeg Monti een certificaat en een cape van de LSE, die hij met trots droeg. Hij slaagde erin om niet alleen een goed verhaal te doen, maar ook om zijn publiek te charmeren. Hij heeft immers niet voor niets de bijnaam Super Mario.

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23