46 Jobs | 974661 Resumes

Zijn eerste indrukken echt zo belangrijk?

Veel mensen verkondigen onzin over eerste vergaderingen, zoals ‘you never get a second chance to make a first impression’, waar ik het volledig mee oneens ben. Als iemand niet bereid is om in de loop der tijd zijn of haar mening over jou bij te stellen, is deze persoon waarschijnlijk niet de moeite waard om te leren kennen.

Ons eerste beeld over mensen verandert bijna altijd. Oplichters, politici en sollicitanten leunen allemaal op het geven van een misleidende eerste indruk, die ongetwijfeld verandert naarmate de tijd vordert. Hoe gaat het met die beste vriend die je tijdens universiteit of werk heb ontmoet, waar je nu nog steeds vanaf probeert te komen?

Dan is er nog de liefde van je leven, die je nu niet meer uit kan staan door een bittere scheiding. Ik denk dat onze eerste indrukken altijd veranderen, maar veel ‘experts’ geloven toch dat de eerste indruk onveranderd belangrijk zijn.

In een recent artikel in Forbes magazine, schrijft Vanessa van Petten dat veel mensen een oordeel vellen over een ander in de eerste seconde van een ontmoeting en dat hun mening nooit zal veranderen. ‘Een goede eerste indruk maken is ontzettend belangrijk, want je krijgt maar een kans’, aldus van Petten.

Van Petten verteld over Alex Todorov, psycholoog bij Princeton University en Janine Willis, student onderzoeker. Zij lieten mensen een microseconde kijken naar een politieke kandidaat waarop de onderzoekers vervolgens met 70% nauwkeurigheid konden voorspellen wie de verkiezingen zou winnen. Dit impliceerde dat mensen, in een tiende van een seconde, ongelofelijk accurate oordelen kunnen maken.

Van Petten vraagt zich af hoe je er zeker van kan zijn dat mensen én een realistisch beeld van je krijgen én je beste kant zien. Ze bevindt dat je een authentieke indruk moet maken, omdat mensen een geacteerde indruk gelijk door hebben. Ze geeft de volgende adviezen:

  • Zet voor jezelf doelen. Dit is vooral belangrijk als je naar een groot evenement gaat waar je veel verschillende mensen ontmoet. Bedenk wie je wilt spreken en wat voor soort gesprek je wilt hebben.
  • Denk na over wat je aan doet; je kleding, make-up, sieraden en schoenen. Ze raadt aan om vertrouwde vrienden om advies te vragen en ervoor te zorgen je kapsel voor je te laten werken. Ze legt extra nadruk op dat je veel over een man kan zeggen door te kijken naar zijn horloge.
  • Wees bewust van je lichaamstaal, want dit is een cruciaal onderdeel van een eerste indruk. Ze raadt aan om jezelf op te nemen en te kijken naar je eigen houding. Let op de positie van je voeten, schouders en hoe je iemand een hand geeft.
  • Vermijd slechte dagen. Als je je down voelt, zullen mensen dit van je gezicht kunnen aflezen. Als je een slechte dag hebt, blijf dan thuis.
  • Wees geïnteresseerd en interessant. Als je open staat om nieuwe mensen te leren kennen, krijgen ze een goede eerste indruk en zullen zij ook eerder in jou geïnteresseerd zijn.

Vanessa van Petten is een specialist in onderzoek naar sociale en emotionele intelligentie. Haar centrale advies is: ‘Kleed jezelf netjes en heb goede manieren’. Ik zou hier, als journalist, aan toevoegen: ‘Zet je mobiele telefoon uit in een sociale situatie waarin je niet wilt worden beschouwt als een aso’.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23