46 Jobs | 974661 Resumes

Wat maakt ons gelukkig?

Waarom zijn sommige mensen gelukkig en anderen ongelukkig?

Zonder te wetenschappelijk te worden; het kan aan heel veel dingen liggen. Het kan komen door bepaalde gebeurtenissen, door je omgeving of door je persoonlijkheid. Het meest waarschijnlijke is echter een mix van alle drie en andere omstandigheden samengenomen.

Volgens een recent artikel in The Economist zit blijheid in je DNA en heeft elk ras een verschillend aanleg voor geluk.

Vroeger was men ervan overtuigd dat persoonlijkheid een tabula rasa was, wetenschappers denken nu echter dat dit onjuist is. In onderzoek hebben zij eeneiige tweelingen bestudeerd en vergeleken met gewone tweelingen, en zijn tot de conclusie gekomen dat veel aspecten van gedrag erfelijk zijn. DNA onderzoek heeft genen ontdekt die kenmerkend zijn voor vrolijkheid en droefheid. Blije mensen hebben dus simpelweg de goede genen geërfd.

Natuurlijk zijn er veel factoren die meespelen bij het bepalen van iemands geluk; een baan en geld helpen, maar ook leeftijd speelt een rol. Onderzoek toont aan dat jongeren en ouderen vaak gelukkiger zijn dan de gemiddelde volwassene, maar de grootste bepaler van blijheid blijkt persoonlijkheid te zijn. Introverte mensen zijn ongelukkiger dan extroverte en zelfverzekerde mensen zijn blijer dan nerveuze.

Maar waar komt persoonlijkheid dan vandaan? Intelligentie is erfelijk, tot op bepaalde hoogte, net zoals persoonlijkheid. Onderzoekers van vier top universiteiten bestudeerden 1000 tweelingen voor hun wetenschappelijke artikel ‘Genes, Economics and Hapiness’. Zij concludeerden dat ongeveer een derde van de variatie in geluk kan worden verklaard door genen.

Jan Emmanuel de Neve, van de College University in Londen, zocht naar het specifieke gen dat verantwoordelijk is voor het transporteren van serotonine, het proteïne dat ons gelukkig maakt.

Serotonine regelt ons humeur en het gen heeft twee varianten; een lange en een korte. We hebben allemaal twee versies, een van elke ouder; dus hebben sommige mensen twee korte, sommige twee langen en anderen een van elk.

Hier begint ras een rol te spelen. De ondervraagden waren allemaal Amerikaans, maar waren geclassificeerd op basis van etniciteit. Het onderzoek vond dat Aziatische Amerikanen 0.69 lange genen hadden, Blanke Amerikanen 1.12 en Zwarte Amerikanen 1.47.

Andere onderzoeken laten zien dat Aziatische landen de laagste niveaus van geluk hebben. Er wordt van uit gegaan dat de Denen en de Zweden de gelukkigste mensen op de wereld zijn.

Ongelijkheid is de grootste drijfveer in het bepalen van nationaal geluk of depressie, en dus wordt onderzoek naar geluk een steeds interessanter gebied voor onderzoekers, economen en politici.

Nigel Phillips

I was happy in the haze of a drunken hour
But heaven knows I’m miserable now

I was looking for a job, and then I found a job
And heaven knows I’m miserable now.

In my life
Why do I give valuable time
To people who don’t care if I live or die?

Two lovers entwined pass me by
And heaven knows I’m miserable now.

The Smiths.

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23