46 Jobs | 974661 Resumes

Ontmoet Generatie Slashie

De ‘slasher’ generatie is in opmars. We hebben het hier niet over een figurant in een horror-film, maar over de persoon die een veelvoud van functietitels heeft, zoals muzikant/leraar/schrijver.

Deze trendsetters, vaak van de generatie Y, geven carrières en organisaties een nieuwe inhoud.

Demograaf Bernard Salt zegt dat Generatie Slashie (schuine streep) overal te vinden is. Een advocaat heeft misschien een blog, of zou kunnen werken aan een filmscript. Een marketeer produceert wellicht een film.

De gemiddelde baby boomer was op 21-jarige leeftijd getrouwd, had twee jaar later een kind en op zat op 25-jarige leeftijd vast aan een hypotheek, wat betekende dat zij een stabiele baan nodig hadden, zegt hij.

‘Als je dit alles wegdenkt heb je generatie Y voor je; zij trouwen niet vroeg, hebben geen kinderen of hypotheek, zijn goed opgeleid en vol vertrouwen. Zij doen wat ze willen doen voor zo’n 10 jaar en gaan daarna pas settelen. Kortom, ze proberen veel nieuwe dingen,’ aldus Salt.

‘Het heeft dit perfecte klimaat gecreëerd waar slashies als paddestoelen uit de grond schieten. Slechts sinds kort ziet men dit als iets wenselijk. Voor baby boomers is loyaliteit alles. Vroeger schaamde men zich als ze nog niet gesetteld waren. Vandaag de dag wordt dit juist gezien als vrij zijn en jezelf te verbinden met de buitenwereld. Het zijn van een slashie is compleet het tegenovergestelde van wat men in de jaren 60 dacht.’

Journalist David Lurie van de Britse krant ‘The Guardian’ zegt dat generatie Y het snelst groeiende segment van werknemers is sinds de recessie van 2007.

‘En sindsdien is de slasher aan het opkomen. Traditioneel werd er van iedereen verwacht 40 uur per week in èèn baan te stoppen. Door de recessie hebben veel mensen meerdere functies aangenomen om hun inkomen veilig te stellen… . Deze aanpak zou aantrekkelijk kunnen zijn voor iemand die ooit ontslagen is. Als ons volledige inkomen van 1 functie moet komen, is wat redundantie erg handig.’

‘De slasher heeft meerdere bronnen van inkomsten; als zij een baan kwijt raken, is dit niet erg; ze hebben er alsnog vijf. Het is dus veel makkelijker om te herstellen bij ontslag. De slashers hoeven in dit geval niet meer alleen uit te kijken naar vaste, permanente aanstellingen, ook hebben zij een bredere skillset die wordt versterkt door goed tijdmanagement en organisatievaardigheden. Het balanceren van meerdere banen vereist immers een zeer sterke zelf-motivatie en goede planningsvaardigheden.’

Fascinerender is hoe dit alles organisaties waarschijnlijk zal gaan veranderen in de komende 10 jaar, waarin baby boomers in aanwezigheid zullen afnemen.

Schrijver James Kerr zegt dat organisaties in 2020, als de generatie Y de overhand krijgt, er heel anders uit gaan zien. ‘Generatie Y werknemers zijn erg op hun gemakt met een meer geïntegreerd model van werk en privé, zolang werktijden maar flexibel zijn. Organisatiemodellen van de toekomst zullen dit mee moeten nemen, en moeten overwegen om andere vormen zoals freelance en contractwerk te verweven in hoe men werkt.

Als resultaat, zegt hij, zullen we waarschijnlijk meer mensen zien die voor meerdere bedrijven tegelijk werken. Organisaties zullen hun bedrijfsculturen moeten aanpassen om dit te kunnen accommoderen.

Leon Gettler

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23