46 Jobs | 974661 Resumes

Fast Lane HR

Nike, nummer 25 op Interbrand’s lijst van 100 beste merken, is ‘s werelds grootste sportmerk. Er werken wereldwijd bijna een miljoen mensen. Nike’s HR director is de Italiaan Pierfrancesco Vacca.

Vacca studeerde rechten en was van plan diplomaat te worden, totdat hij in Italië in 1985 een baan in HR aangeboden kreeg. ‘Ik was aangenomen door een groot Italiaans bedrijf als assistent van het hoofd van personeelszaken. Ik leerde alles over besturen en heb ook veel aan werving en selectie gedaan, ik interviewde duizenden mensen.’

Vacca vertelt dat hij alles tijdens zijn werk geleerd heeft, er was geen formeel opleidingsprogramma. Acht jaar later ging hij bij Nike werken als HR manager, een rol die hij bijna 20 jaar vervulde. In deze rol richtte hij zich vooral op het coachen van anderen.

‘Toen ik bij Nike kwam, was ik de enige HR medewerker van het bedrijf. Ik deed erg veel administratie en werving en ook organiseerde ik verschillende trainingen en leersessies. Later kreeg ik een team van zes mensen. Achteraf gezien, heeft veel van mijn werk te maken met het gebruiken van diplomatische vaardigheden, dus ik ben niet erg ver terecht gekomen van wat ik oorspronkelijk in gedachten had.’

Vacca vertelt dat zijn rechtenstudie hem alleen helpt vanuit een technisch perspectief als het gaat om werknemersrelaties en rechtszaken, maar dat het hem wel de juiste instelling bracht om een organisatie te leiden.

In 1999 verhuisde hij naar Hilversum om vanuit Nike’s Nederlandse hoofdkwartier HR director voor de regio EMEA te worden. Hij was verantwoordelijk voor schoeisel, outdoor en golf. Zijn focus lag op het uitbreiden en evolueren van de verschillende units en het worden van een business partner van de VP’s die leiding gaven aan deze units.

Hij genoot van het leven in het buitenland en de culturele ervaring hielp zijn carrière vorm te geven. Ook leerde het hem hoe om te gaan met mensen. Vacca: ‘Voor mijn werk in Nederland, was ik als een middeleeuwse schilder zonder gevoel voor perspectief, terwijl ik achteraf dingen in een heel ander licht kon zien. Het is waar dat de wereld globaliseert, maar culturele verschillen, ook al ben je maar 1000 kilometer van je eigen land verwijderd, zijn nog steeds erg groot.’

‘Hier kwam bij dat ik bij het regionale hoofdkwartier werkte, samen met mensen van ten minste 40 verschillende nationaliteiten. Je leert dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Dit kunnen inzien is erg belangrijk als je jezelf en je carrière wilt ontwikkelen, want als je niet in staat bent om andere mensen te begrijpen, loopt je carrière risico’s.’

‘Ik interview marketing mensen die niet willen verhuizen van Milaan naar Bologna om voor Nike te werken in een marketing functie, terwijl Nike hele goede carrière vooruitzichten heeft op het gebied waarin deze mensen geïnteresseerd zijn. Hoe kunnen deze mensen hun carrière drijvende houden?’

Vacca heeft meerdere succesvolle zakenmensen aangenomen voor Nike, maar gelooft dat zijn grootste prestatie het opzetten van Nike’s beroemde ‘Shoe School’ is. Dit programma is een intensief Europees trainingsprogramma dat vier dagen duurt. Het programma is ontwikkeld om werknemers een goed overzicht te geven van het hele productproces van Nike; van het idee tot aflevering aan de klant.

‘Het begon toen ik sprak met de General Manager van Footwear EMEA over het ontwikkelen van een programma dat het productproces uit zou leggen aan alle medewerkers die op de schoeisel afdelingen werkten. Het opzetten vereiste veel werk omdat we alleen interne middelen gebruikten voor het leveren van de training, de presentaties en de rest van het programma. Over de vier dagen zag je als medewerker het hele proces live gebeuren. Het was een erg interessant programma en mensen waren dan ook altijd blij om ervoor te worden geselecteerd.’, aldus Vacca.

In 2003 verhuisde Vacca uiteindelijk terug naar Italië als HR director. ‘Om een HR director te zijn, moet je oefenen in het luisteren naar anderen en jezelf, anders ben je alleen maar theorieën en modellen aan het toepassen, waardoor HR slechts het managen van cijfers wordt. Het is belangrijk om niet te vergeten dat achter de nummers echte mensen zitten en het zijn nog altijd die mensen die het verschil maken.’

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23