46 Jobs | 974661 Resumes

Eerlijkheid duurt het langst?

Kweku Adoboli is de handelaar van de Zwitserse bank UBS die wordt verdacht van fraude, waardoor de bank ruim 2 miljard dollar verloor. Nick Leeson uit zich over hoe Adoboli zich misschien heeft gevoeld tijdens het uit de hand lopen van zijn decepties.

Leeson was de schurkachtige handelaar die de bank ‘Barings’ ten val bracht, nadat hij 1.3 miljard dollar verloor, met meer dan 20,000 onwettige toekomstige deals. Hij zegt: ‘Je leeft in angst. Je hele leven is een leugen.’

Leeson legt uit hoe hij dacht dat hij in de eerste 24 uur gepakt zou worden en dat hij bij elk telefoontje of klop op de deur uit zijn stoel schoot. Hij had in een zo vroeg mogelijk stadium aan de bel moeten trekken en een kleine berisping accepteren, maar omdat er nooit iemand aanklopte, groeide zijn vertrouwen.

Hij zegt: ‘Uiteindelijk denk je in termen van weken, dan maanden en uiteindelijk zijn de verliezen grote vermeerderingen van het origineel. Als het voorbij de 100 miljoen gaat, misschien, of 500 miljoen, is het precieze getal overbodig.’

Toen er uiteindelijk toch iemand aanklopte, vluchtte Leeson. Hij werd even later alsnog gepakt en moest drie jaar de gevangenis in. Tijdens het handelen was hij constant aan het liegen; tegen zijn bazen, zijn vrienden en familie, en zocht zijn toevlucht in alcohol. Het was niet zijn intentie om crimineel te worden, het ontarmde hem geleidelijk, maar hij meent dat hij niet de enige schuldige is; ‘De criminaliteit ligt altijd bij de individuele handelaar, maar de bank verzuimde in het controleren wat er aan de hand was en is dus medeplichtig.’

Dit is een interessant punt. Er is een contract tussen werkgever en werknemer; expliciet verwacht de werknemer te worden beloond voor het werken van vijf dagen in de week en impliciet, is er een zorgplicht voor de werkgever enerzijds en eerlijkheidsplicht voor de werknemer anderzijds.

Het is natuurlijk het beste om zo vaak mogelijk eerlijk te zijn, maar er zijn situaties waarin een klein leugen om eigen bestwil noodzakelijk zijn. Sterker nog, de meeste arbeidsverbanden beginnen met leugens; tijdens het sollicitatieproces.

De interviewer zal waarschijnlijk het belang van de positie overdrijven, het promotie potentieel binnen het bedrijf en misschien wel de functie van de baan. In ruil hiervoor zal de geïnterviewde zijn prestaties in het verleden en zijn waarde voor het bedrijf misschien wat opblazen.

Iedere zelfrespecterende sollicitant kan in de situatie terecht komen waarin hij of zij moet liegen over toekomstige plannen. Het is vanzelfsprekend nogal destructief te praten over de familie die je wilt gaan stichten of dat je van plan bent je eigen bedrijf op te zetten. Natuurlijk hebben werknemers het recht om niet te praten over enige gezondheidsproblemen waarmee zij kampen.

Ik ken het verhaal van een reclame director die, tijdens een interview voor wat zijn tweede baan zou zijn, gevraagd was of hij de huidige marketing director kende.

Toevallig had in de week voorafgaand aan het gesprek met deze man gevoetbald en, doordat hij graag wou laten zien dat hij deze connectie had, had gezegd; “Ik voetbal met hem en hij is erg goed, maar hij kan soms wat irritant zijn omdat hij veel schreeuwt en nogal lui is.’ Hij heeft daarna niets meer van het bedrijven vernomen en dus geleerd dat eerlijkheid niet altijd het beste pad is.

Als men eenmaal de baan heeft, dan begint het echte liegen pas. Een recent onderzoek rapporteerde dat 15% van de mensen wel eens betrapt is op het liegen op het werk; 26% zei te liegen om klanten te vriend te houden, 13% loog om fouten te verbergen en 8% loog om een dag vrij te krijgen.

Af en toe is een klein leugentje nodig om het wiel draaiende te houden. Alleen een gek zou zijn baas vertellen dat hij naar een sollicitatiegesprek moet in plaats van een tandartsafspraak. Het belangrijkste is om geen reputatie te krijgen als een leugenaar; integriteit is een zeer belangrijke eigenschap in de zakenwereld.

Om te zeggen dat eerlijkheid altijd het langst duurt is afgezaagd, maar zoals Nick Leeson en nu Kweku Adoboli op kostbare wijze hebben uitgevonden, is het misschien toch echt zo.

Volg de discussie (Engelstalig) over dit artikel op onze LinkedIn Discussiegroep.

Leave a comment:

©2021 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23