46 Jobs | 974661 Resumes

Good Technology

Technologie wordt vaak niet gebruikt op de manier waarop het origineel bedoelt was. Sms’en op mobiele telefoons was een bijproduct, terwijl de meeste mensen deze functie nu onvervangbaar vinden. De wet van de onbedoelde consequenties betekent dat het medium het bericht kan zijn, maar technologie verandert en past zich aan op onvoorspelbare manieren. Het enige waar we zeker van kunnen zijn, is dat het nu sneller verandert dan ooit te voren.

De huidige onbetwiste koning van de technologie is Apple. Het bedrijf heeft recentelijk recordwinsten gepubliceerd; verkoopcijfers van de iPhone en iPad zijn meer dan verdubbeld, wat heeft bijgedragen aan een netto winst van $7,13 biljoen en een omzet van $28,6 biljoen (dit alles in het tweede kwartaal van 2011).

In deze drie maanden heeft Apple meer dan 20 miljoen iPhones en 9,25 miljoen iPads verkocht. Apple is erin geslaagd aantrekkelijke en redelijk betaalbare gadgets te produceren.

Mobiele telefoons nemen meedogenloos de plaats in van andere producten; alle mobieltjes hebben tegenwoordig een camera, een klok en een rekenmachine. De verkoop van horloges is omlaag geschoten. Je zou denken dan professionele fotograven altijd een camera meenemen, maar dit is niet het geval.

Teru Kuwayama en Balazs Gardi zijn oorlogsfotografen, die een iPhone en een App, genaamd Hipstamatic, gebruiken om foto’s te maken in Afghanistan. Door middel van de applicatie kunnen iPhone gebruikers digitale ‘Polaroids’ maken. Het duo maakte hier gebruik van als zij zich in een bataljon van de Amerikaanse Marine bevonden.

Kuwayama zei: ‘Wij gingen niet op pad met de verwachting dat we Hipstamatic zouden gebruiken. We hadden verschillende camera’s, lenzen en videorecorders mee.’ Uiteindelijk gebruikten zij het vanwege het ‘retro-gevoel’ en omdat de iPhone het ideale product was voor het ruige Zuid-Afghanistan. Door het simpele aanraakscherm ving het niet gemakkelijk stof, iets wat grotere camera’s teisterde.

Dit was Gardi’s tweede missie in Afghanistan. ‘Normaal heb ik drie camera’s om mijn nek hangen. Nu ik alleen de iPhone gebruik ben ik veel mobieler.’ De afwezigheid van een sterke lens betekende dat het duo veel dichterbij hun foto objecten moesten komen. Dit heeft geresulteerd in een intiemere fotocollectie van Amerikaanse soldaten en Afghaanse burgers.

De twee maakten onderdeel uit van een journalistieke onderneming genaamd Bastrack. Zij  proberen de gebruikelijke media te omzeilen om zo persoonlijker nieuws te kunnen leveren aan vrienden en familie van de militairen. Kuwayama zei: ‘De iPhone is een vanzelfsprekend ding dat iedereen in z’n zak heeft, en dit sloot aan bij onze filosofie om journalistiek te demystificeren.’

Zou het duo weer een iPhone gebruiken? ‘Niet als telefoon – er zat niet eens een simkaart in’, zegt Gardi. ‘Maar ik heb het sindsdien als mijn primaire camera gebruikt.’

Michael Saylor is de CEO van de software groep MicroStrategy. Bij de Social Media Marketing & Icommerce topconferentie in Monte Carlo, zei hij dat de iPad op weg is naar een monopolie positie in de tablet markt.

Samsung, Dell en HTC hebben allemaal tablets gemaakt die gebruik maken van het besturingssysteem van Google (Android). Saylor zegt: ‘Consumenten herdefiniëren de smartphone en tablet markt. Ook al heeft de Android coalitie succes geboekt in het overtuigen van mensen dat er een alternatief is voor de iPhone, in de tablet markt is de iPad het enige massamarkt succesverhaal.’

Op de conferentie werd veel gesproken over ‘cloud computing’; een erg populaire term op dit moment. Er wordt over gesproken als de toekomst van IT en van bedrijven. Het is een overkoepelende term voor een aantal trends; allemaal gaan zij over het internet en het potentieel om het gebruik van computers makkelijker te maken.

The cloud, of letterlijk vertaalt ‘de wolk’, is het internet en cloud computing betekent meer materiaal op het internet zetten en minder zelf op de PC of servers bewaren. Het idee is om het onderhoud van servers uit te besteden en het voordeel te hebben overal, waar maar internet is, toegang te hebben tot data.

De grote vraag is of consumenten het concept van de wolk wel kunnen vertrouwen. Recentelijk zijn er al een aantal meldingen geweest van hackers die persoonlijke gegevens weten te bemachtigen. Het is dus van belang dat consumenten niet afhankelijk worden van één grote aanbieder; ook moeten zij er voor zorgen dat zij wachtwoorden voor verschillende online systemen gescheiden houden.

De aanwezigheid van internetdiensten zal ongetwijfeld een steeds grotere rol innemen in ons dagelijks leven. De gadgets die ons toegang verlenen tot deze wonderlijke wereld zijn van essentieel belang. Als journalist heb ik echter altijd een apart toetsenbord nodig om echt productief te kunnen zijn en om artikelen te schrijven. Ook al is de iPad 2 een hebbeding in de zakenwereld en zal het nog een lange tijd het technologisch landschap domineren, blijf ik voorlopig toch maar gewoon bij een ouderwetse laptop.

Nigel Phillips

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23