46 Jobs | 974661 Resumes

Is het cv uitgestorven?

Het curriculum vitae is dood. Google deze claim en er verschijnen ruim 100 miljoen resultaten. Mensen hebben er over gefilosofeerd, over geblogd en artikelen over geschreven. Allen komen zij tot dezelfde conclusie: het cv is vervangen door sociale media, met name sites zoals LinkedIn, persoonlijke websites, video’s op YouTube, blogs en natuurlijk Google.

Misschien is het overdreven om te zeggen dat cv’s helemaal nutteloos zijn. Ten minste, nog niet. Veel recruiters en HR-specialisten kijken tegenwoordig naar LinkedIn profielen. Het traditionele cv, dat persoonlijke prestaties en vaardigheden uiteenzet, is niet langer genoeg; tegenwoordig wordt het aangevuld door een online profiel.

Het cv wordt nu aangepast en gebruikt in samenhang met andere media om aandacht te wekken en deuren te openen. Het cv zal echter steeds minder belangrijk worden nu socialnetworksites hun diensten aanpassen om betere cv-functies aan te bieden.

Met 100 miljoen LinkedIn gebruikers en bijna 700 miljoen mensen op Facebook is de recruitment industrie en het zoeken naar banen getransformeerd.

Het Wall Street Journal rapporteert  dat sommige sollicitanten proberen op te vallen door hun eigen advertentie op Facebook of linkedIn te plaatsen. Wie heeft er nou nog een cv nodig?

Vanuit het perspectief van de werkgever, is het belangrijk om te zien met wie potentiële kandidaten bevriend zijn, waar hun interesses liggen en of ze hierover tweeten of op een Blog schrijven. Recruiters zeggen dat werkgevers in de toekomst waarschijnlijk eerder iemand aannemen die een uitgebreide aanwezigheid op social media hebben, oftewel de ‘social media footprint’.

In een wereld na de financiële crisis, gaat het oude gezegde ‘het gaat niet om wat je weet, maar wie je kent’, niet langer op. In plaats hiervan komt ‘het is niet wie je kent, maar wie weet dat je die mensen kent’. Het is een van die ironische uitkomsten van de financiële crisis. Mensen hebben hun banen verloren maar social networking heeft traditionele carrièrepaden hervormd. Het traditionele cv is in deze verandering ook verandert.

De financiële crisis heeft ons geleerd dat er geen baanzekerheid bestaat. Meer mensen zullen hun carrières gaan managen alsof zij entrepreneurs zijn, door het creëren van een persoonlijk merk (personal branding) en het zoeken naar nieuwe kansen. Dit wordt bereikt door een online aanwezigheid. Het CV wordt hierdoor secundair.

Meer en meer bedrijven gebruiken social networking om nieuwe werknemers aan te nemen. Zij leggen een focus op LinkedIn, Facebook en Twitter als aanvulling op hun eigen databases. Hiervoor hebben zij een goede reden; het is het goedkoper. Grote accounting firma’s zoals KPMG, Deloitte, PwC en Ernst & Young gebruiken sites als Facebook om de beste afgestudeerde jongeren te werven. Chip-producent Intel bespaart miljoenen dollars per jaar aan wervingsbureaus door het negeren van headhunters en het aannemen van senior managers via LinkedIn. Telecom aanbieder US Cellular in de Verenigde Staten, heeft gerapporteerd maar liefst 1 miljoen dollar per jaar te besparen door het gebruik van linkedIn.

Recruiters melden dat de helft van de mensen in hun databases, afhankelijk zijn van slechts hun linkedinprofiel. Het is de vervanger voor het standaard 1 pagina cv dat ook nog eens 24-7 beschikbaar is. Tegenwoordig moeten recruiters zo veel sollicitaties behandelen, dat cv’s veel op elkaar lijken. De truck is om op te vallen zonder dat je zelf bij bijvoorbeeld een uitzendbureau naar binnen hoeft te stappen. Het is veel makkelijker voor intercedenten om te beoordelen wat ze op LinkedIn zien; alle informatie is aanwezig. LinkedIn is de deuropener.

Toch zijn cv’s nog niet compleet uitgestorven. Het traditionele cv wordt nog steeds vaak gebruikt door meer ervaren mensen die solliciteren voor complexe banen. Het bevat meer informatie dan op Linkedin te vinden zou zijn en het is voor sommigen niet ongebruikelijk om 15 pagina’s vol te hebben met bereikte doelstellingen, rapporteerlijnen en beschrijvingen van opdrachten. Het cv wordt ook belangrijk als je niet langer de controle hebt over wie het onder ogen krijgt. De HR manager stuurt het naar zijn/haar superiors, die het op hun beurt weer door sturen naar het kantoor in London of New York. Ten slotte, is het alsnog een goed idee is om een cv in een Word bestand te hebben als back-up.

Intercedenten zijn van mening dat men voor sollicitaties naar minder complexe banen, weg kan komen met slechts een LinkedIn sollicitatie. Wat betreft het cv, voorspellen ze dat het compleet zou kunnen verdwijnen in het geval dat LinkedIn een speciale cv-functie introduceert, die ook werkt voor grote, prestigieuze banen. Het is slechts een kwestie van tijd is voordat een dergelijke functie wordt gelanceerd. Het cv is nog niet compleet uitgestorven, maar het zeker goed onderweg.

Leon Gettley

Business Spectator

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23