46 Jobs | 974661 Resumes

‘s Werelds coolste baan

Wat zijn de meest prestigieuze banen op de wereld? Formule-1 bestuurder doet het erg goed, evenals professionele voetballers en George Clooney zijn. Er is echter een nieuwkomer: na het overlijden van Osama bin Laden in begin mei behoren ook de elitetroepen van het Amerikaanse leger tot een van de meest begeerde functies.

Na een decennium te hebben gejaagd op ‘s werelds ‘most wanted’ terrorist, heeft een elitegroep van Navy Seal soldaten, geleid door de CIA, de woning van bin Laden in Pakistan bestormd en hem om het leven gebracht. Deze groep Seal (Sea, Air, Land) soldaten, bekend als ‘Team Six’, vormen een anti-terrorisme eenheid die zo gespecialiseerd is dat niemand ervoor kan solliciteren. Leden worden gekozen vanuit bestaande Seal teams, wat Team Six tot de elite van de elite maakt.

De naam Team Six was oorspronkelijk gekozen om de intelligentiediensten van de Sovjet Unie te verwarren over het aantal operationele Seal teams. In het echt waren er namelijk maar twee teams actief.

Team Six is opgericht als antwoord op de desastreuze reddingsactie tijdens de gijzeling van meerdere Amerikanen die zich in 1980 in Iran voltrok. Hier verloor Amerika’s reddingsteam maar liefst acht soldaten, zeven helikopters en een vliegtuig. En dit alles voordat de vijand überhaupt in zicht was. Het team opereert buiten de gebruikelijke militaire protocollen en, zo blijkt na de aanval in mei op bin Laden, soms ook buiten internationale wetgeving. De leden van het team zijn verboden over hun werk te praten en hebben een strikte geheimhoudingsplicht.

Amerika’s stille moordenaars hadden al een heldenstatus voordat zij bin Laden om het leven hadden gebracht. Het beeld dat mensen hebben van SEAL’s is dat zij alles aan kunnen; ze drinken slangengif en hebben naar verluidt het gebruik de wang van het omgebrachte slachtoffer te kussen. Dus wat kan je verwachten als je wordt uitgenodigd voor dit elite team?

De training duurt twee jaar en is een meedogenloze mix van fysieke en psychische oefeningen. Uiteindelijk concludeer je als nieuwe recruit je training met ‘Hell Week’, een simulatie die een week lang de stress op het slachtveld simuleert. Kandidaten worden blootgesteld aan kogels, bommen, uithoudingstesten en meedogenloze ondervragingen.

De mannen (en het zijn echt alleen maar mannen) kunnen op elk moment een bel laten afgaan om Hell Week voortijdig te laten eindigen; driekwart doet dit dan ook. Er zijn ongeveer 2,500 Seals en ongeveer 200 in Team Six. Als je iemand tegenkomt die claimt een SEAL te zijn, zijn de kansen dus groot dat hij liegt.

Seals zijn tegenwoordig misschien het oogappeltje van Amerika, maar dit is niet altijd het geval geweest.

Tijdens de invasie van Grenada in 1983 verdronken vier Seals, in 1984 faalde een reddingsoperatie van een CIA agent in Beirut en in 1987 haalde Team Six het nieuws door te bekennen dat zij regelmatig gereedschap stalen en vaak gebruik maakten van vervalsing om te kunnen reizen.

Bob Kerry, voormalig Seal en senator, zegt dat de werving van nieuwe leden een lastige zaak is; ‘Recruitment is moeilijk maar het vasthouden van Seals is nog moeilijker. 90 % van het leven van een Seal is training, voorbereiding en je dood vervelen.’

Dus, mocht je van mening zijn over de kwaliteiten te bezitten om toe te treden tot de Seals, sluit je dan aan bij de Amerikaanse marine en wacht op de uitnodiging om lid te worden van ‘s werelds coolste club. Maar onthoud dit; als je niet wordt toegelaten tot deze ‘band of heroes’, mag je het niemand vertellen.

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23