46 Jobs | 974661 Resumes

Multitasken: de toekomst?

We hebben de economische crisis overleefd door moeilijke beslissingen te nemen. We hebben afscheid moeten nemen van veel collega’s. Maar wie is er over om hun werk over te nemen?

Welkom in de wereld van het multitasken, waarin minder mensen meer taken moeten uitvoeren om zo de productiviteit op peil te houden.

Van medewerkers wordt verwacht dat ze meerdere functies tegelijk uitoefenen. Anne Kadet schrijft in Smart Money dat dit het nieuwe toekomstbeeld is.

‘De oplossingen waarmee het bedrijfsleven op de proppen komt voor personeelszaken en budgettaire tekortkomingen komen vaak nogal geïmproviseerd over. Accountants die helpen op de afdeling klantenservice en CFO’s die een hele divisie er even bij managen’, aldus Kadet.

‘Sommigen zijn van mening dat deze verandering permanent is. De lat ligt steeds hoger en dit vereist meer flexibiliteit van iedereen op de werkvloer’.

Rich Moran, management consultant van bedrijven zoals Apple en AT&T, zegt dat veel werknemers bereid zijn om er alles aan te doen om het bedrijf maar te kunnen laten concurreren. ‘Vacatures worden in zand geschreven terwijl het stormt. Management is erop uit om het bedrijf steeds kosteneffectiever te maken. De meest recente maatregel is het verspreiden van het werk over een kleiner aantal werknemers’.

Veel experts claimen dat multitasken niet werkt, en mensen zelfs inefficiënter maakt. Peter Bregman schrijft hierover in de Harvard Business Review. Volgens Bregman kan multitasken leiden tot een reductie in de productiviteit  van 40% en 10% in IQ. ‘Wat we onszelf niet realiseren is dat we wel gewend zijn om die 10% hersenkracht te gebruiken. Het is geen extra hersenkracht. Het omleiden hiervan heeft negatieve consequenties’, aldus Bregman. ‘Onze hersenen zijn simpelweg niet ontworpen om heel veel dingen tegelijk te doen, waarover ik hier meer over schrijf’.

Holly Green van magazine Forbes legt uit dat multitasken ons niet alleen minder efficiënt maakt, maar ook minder creatief en steeds gestrester. Het is ook nog eens verslavend; mensen geven aan een kick te krijgen van de constante stimulatie. ‘Klaarblijkelijk produceert multitasken niet de resultaten die we hadden voorzien’, schrijft Green. ‘Het heeft juist een averechts effect’.

Dus, hoe zegt men nee! tegen de baas wanneer we gevraagd worden die extra paar taken er even bij te nemen? Blogger Suzanne Lucas, op het internet bekend als Evil HR Lady, heeft een aantal handige suggesties. Ze zegt dat er zeven dingen zijn om te overwegen: is het belangrijk voor het succes van de zaak, kan je iets anders opgeven, is het makkelijk om te doen, is het tijdelijk of permanent, wordt het beloond, is het redelijk of onredelijk, is de baas een rationeel persoon?

Als je van plan bent om nee te zeggen dan raadt Lucas aan om dit niet meteen te doen, maar er goed over na te denken, met een alternatief plan te komen en te laten zien hoe je tijd elders ook goed besteed is.

Is uw taakomschrijving zodanig verandert dat u meer moet doen met minder? Zo ja, heeft dit uw prestaties beïnvloedt?

Lees hier meer

Leon Gettler
Dit artikel verscheen voor het eerst in ‘The Age Newspaper’ op 23 mei 2011

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23