46 Jobs | 974661 Resumes

Remote Control Management

Een van de nieuwe kerncompetenties waarover managers zullen moeten beschikken is het virtueel managen van medewerkers op afstand. Deze nieuwe competentie wordt echter nog niet actief geleerd en zal dus door de manager zelf moeten worden opgenomen.

Nu bedrijven steeds slanker worden, komt de telewerker, iemand die zijn of haar diensten vanuit huis of vanuit een kantoor op een andere locatie verschaft, steeds meer in beeld.

Er valt veel te zeggen voor werken op afstand. Men kan zich naar wens kleden en hoeft niet dagelijks om te gaan met omslachtige kantoor politiek. Er is echter ook een groot nadeel, namelijk het gevaar dat een medewerker zich niet betrokken meer voelt en dat het contact met de baas moeilijker wordt.

Desalniettemin, werken op afstand zal populairder worden en kantooruren zullen minder relevant worden. Een van de oorzaken is geldbesparing. Bedrijven willen zo efficiënt mogelijk werken en een armada  telewerkers stelt bedrijven in staat een oog te houden op arbeidskosten en vastgoed.

Een tweede reden die de normalisering van werken op afstand verklaart is een steeds grotere toegang tot technologie. Dagelijks hebben duizenden mensen toegang tot het internet via een smartphone, tablet of laptop. Hierdoor wordt werken op afstand een stuk makkelijker gemaakt.

Daniel Etherington, schrijver voor Gigacom, zegt dat bedrijven en managers zich moeten gaan voorbereiden op een wereld post-PC. ‘Als je blijft haken in een PC modus terwijl de rest van de wereld zich verplaatst naar een post-pc fase, loop je het risico niet alleen het contact met medewerkers te verliezen maar ook het contact met klanten en de rest van de marktplaats’.

Het klinkt allemaal positief, maar zitten er ook nadelen aan telewerken? Hoewel er veel te zegen is voor het niet elke dag te hoeven zien van je baas en collega’s, luren communicatieproblemen om de hoek. Niet iedereen is geschikt voor deze werkstijl, die het beste werkt voor mensen die zichzelf kunnen motiveren en in staat zijn om afleidingen te weerstaan.

Dus, wat zijn de beste manieren om met deze problemen om te gaan? Columnist Anita Bruzzese van USA Today vindt dat bazen instant messaging moeten gaan gebruiken om in contact te blijven met medewerkers. Ook is een dagelijks telefoongesprek handig om de dag door te praten en deadlines te bespreken.

Bruzesse zegt dat thuiswerkers regelmatige uren aan moeten houden, zodat de baas weet wanneer zij beschikbaar zijn. Ook moeten zij hun baas op de hoogte houden van hun activiteiten en bij blijven met trainingen en het ontwikkelen van vaardigheden. Het is ook een goed idee om contact te blijven houden met collega’s en elkaar te ontmoeten voor een lunch of borrel.

James Adonis, schrijver van managementboeken, suggereert dat bedrijven social networking moeten gebruiken om in contact met elkaar te blijven. Videoconferenties zijn ideaal om elkaar te zien en regelmatige personeelsuitjes moeten ervoor zorgen dat mensen betrokken blijven en niet geïsoleerd raken.

Philips Croni, Intel’s Australische Managing Director, zegt dat het hele thuiswerken een probleem voor managers is omdat zij gewend zijn zich te moeten focussen op resultaten in plaats van processen. Het maakt niet uit hoe, als de doelstelling maar gehaald wordt; en dat kan voor sommigen een uitdaging zijn. ‘Omdat je als manager niet op dezelfde manier betrokken bent bij hoe het werk gedaan wordt, moet je je gemakkelijker voelen om te werken met iets meer dubbelzinnigheid, vooral bij het opstellen van doelen, hoe het resultaat gemeten wordt en zo verder.’

Croni zegt: ‘Dit zal een uitdaging zijn voor sommige managers, vooral in een bedrijf waar mensen erg meetgericht zijn. Sommigen zullen de stap naar het nieuwe werken niet maken.’

Leon Gettle

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23