46 Jobs | 974661 Resumes

Online trends: Google Zeitgeist 2010

In januari maakte Google in haar jaarverslag per land bekend naar welke items het meest gezocht werd. Het verslag gaat in op die items die jaarlijks het sterkte groeien ten opzichte van het jaar ervoor.

Absoluut gezien zijn de meest populaire zoekopdrachten redelijk gelijk per markt; Facebook, Youtube, eBay en Google zijn hier de gewoonlijke plaatshouders.

De methodologie van Google is een interessante doorsnee van onze online interessen. Een woordvoerder van Google zegt: ‘Zeitgeist betekent ‘geest van de tijd’ en wij proberen deze geest te vangen door het verkennen van de nieuwe en spannende zoektermen van dit jaar.’

Mensen zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen op Google; zo’n 20% van de zoekopdrachten per dag zijn nieuw. ‘We hebben de meest populaire en snelst groeiende zoekopdrachten van het jaar verzameld om een beeld te geven van de blijheid, nieuwsgierigheid maar ook het verdriet dat velen van ons in het jaar 2010 gevoeld hebben, om zo een beeld te schetsen van de zeitgeist van 2010, aldus de woordvoerder.

Op de website www.google.com/zeitgeist heeft Google een interactieve, wereldwijde, weergave van de top-zoektermen en belangrijkste gebeurtenissen. Hierdoor kan men bijvoorbeeld de populariteit van de Olympische spelen vergelijken met die van het WK. Er is ook een video van het jaar 2010 in vogelvlucht.

Hoe meer men speelt met de data, hoe leuker het rapport wordt. Aandachtige analyse onthult een aantal interessante trends over onze tijd en interesses.

Dus, wie zijn de winnaars en de verliezers van 2010 en waarom? De top vijf wereldwijde gebeurtenissen waren: het WK in Zuid-Afrika, de Olympische Winterspelen in Canada, de aardbeving in Haiti, de Olieramp in Mexico en de aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland.

Zelfs onder de Amerikanen leefde het WK enorm; het was de op vier na populairste zoekterm, na de iPad, Chatroulette en de iPhone 4. Binnen het WK toonden de Amerikanen vooral veel interesse in Paul de helderziende octopus.

Wereldwijd was de snelstgroeiende zoekterm Chatroulette, een website gebaseerd in Rusland die je via video willekeurig met een ander ergens op de wereld verbindt. Op de tweede plaats staat Apple’s iPad, gevolgd door zanger en teen pop idool Justin Bieber. Nicki Minaj, R&B zanger en songwriter, staat op de vierde plaats. Op de vijfde plaats staat Friv, een website waarop men online games kan spelen.

Wereldwijd: snelst opkomend
Chatroulette
Ipad
Justin Bieber
Nicki Minaj
Friv
Myxer
Katy Perry
Twitter
Gamezer
Facebook

Natuurlijk is het ook interessant om een terugblik te werpen op de termen die in 2009 het populairst waren en die nu het snelst aan het kelderen zijn. Op nummer een staat de de Mexicaanse griep, gevolgd door WaMu (een afkorting voor Washington Mutual Bank) op nummer twee.

New Moon, een film gebaseerd op de boekenreeks Twilight, staat op nummer drie en laat zien hoe populair vampiers waren in 2009. Muziekfans zullen misschien blij zijn met nieuws dat Susan Boyle, het zangwonder uit Schotland, de vijfde plaats inneemt op de ranglijst.

Wereldwijd: snelst afnemend
Mexicaanse griep
WaMu
Twilight: New Moon
Mininova
Susan Boyle
Slumdog Millionaire
Circuit city
Myspace layouts
Michael Jackson
National City Bank

Als we kijken naar ons eigen land zijn er een aantal interessante zoekopdrachten die snel zijn gestegen. Ook in Nederland zijn Chatroulette, de iPad, het WK en Justin Bieber populaire zoekopdrachten. Opmerkelijk, maar misschien niet heel verrassend, is dat de tv-serie ‘oh oh cherso’ erg hoog scoort.

Als we kijken naar de snelst stijgende personen binnen Nederland, zien we dat Nicolette Kluijver, dankzij haar verschijning in de playboy, een ongekende boom in zoekopdrachten oplevert. Hiernaast nemen ook Nederlandse bekendheden als zangeres Caro Emerald en weerman Piet Paulusma een plaats in de top tien in.

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23