46 Jobs | 974661 Resumes

Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?

Het is altijd een goed teken om uit te worden genodigd voor een sollicitatiegesprek; het betekent dat je CV zijn werk doet en dat je wordt opgemerkt op de arbeidsmarkt. Maar dan is het zover: het gesprek begint.

Je zou denken dat gezond verstand het belangrijkst is in het voorbereiden van een gesprek, maar toch gebeurt het nog regelmatig dat sollicitanten te laat komen en hierdoor hun eerste indruk negatief beïnvloeden. Ook het meenemen van moeders of hond zijn voorbeelden van slechte ideeën.

Er netjes en verzorgd uitzien, maar ook het juist groeten van de interviewer, een stevige handdruk geven en het maken van oogcontact zijn essentieel voor het creëren van een goede eerste indruk.

Een goede kandidaat komt over als gefocust, aandachtig en goed voorbereid. Een slechte kandidaat weet niet genoeg over het bedrijf en komt over als ongeïnteresseerd en niet toegewijd.

Veel interviewers vragen dezelfde vragen en een kandidaat moet tenminste in staat zijn om antwoord te geven op vragen zoals ‘wat zijn uw sterktes en zwaktes?’ en ‘Wat zijn uw doelen?’. Het is een kleine moeite om vooraf antwoorden op dit soort standaardvragen te bedenken.

Essentieel voor een goed gesprek is het creëren van een band met de interviewer, door het aanpassen van je communicatiestijl met die van de interviewer. Als deze formeel is, is het niet verstandig om grappen te gaan maken; weest attent en neem de tijd om antwoorden te formuleren.

Veel interviewers beweren sollicitanten te hebben ontmoet die hun lunch meenamen en tijdens het gesprek opaten en bijna alle interviewers klagen over sollicitanten die hun mobiele telefoons niet uitschakelen.

Het zijn echter niet alleen de sollicitanten die een interview kunnen verknallen, ook interviewers zijn hiertoe in staat.

Bedrijven gebruiken sollicitatiegesprekken natuurlijk om zoveel mogelijk te weten te komen over een sollicitant, maar HR professionals moeten voorzichtig zijn met de vragen die mogen worden gesteld.

In Nederland mogen werkgevers je alle vragen stellen die relevant zijn voor het beoordelen of je geschikt bent voor een bepaalde functie. Zo mogen ze dus niet vragen naar specifieke geboorteplaatsen, gezien hiervan zou kunnen worden afgeleid dat het bedrijf selecteert op nationaliteit of etnische achtergrond. Ook religieuze achtergrond is een vraag die niet gesteld mag worden.

Een interviewer mag geen referentie maken naar de burgerlijke staat, kinderen of  de seksuele geaardheid van de sollicitant, welke allemaal gronden voor discriminatie kunnen zijn. Ook vragen over leeftijd hoeven niet te worden beantwoord.

Nu zijn al deze regels natuurlijk prijzenswaardig, maar in de praktijk kan een interviewer die zijn of haar reserveringen heeft, de sollicitant de baan weigeren door simpelweg te zeggen dat deze is weggegeven aan iemand die meer geschikt was, of beter past bij het bedrijf.

Er zijn er een aantal vragen die zo vaak gevraagd worden dat als ze gesteld worden, iemand eigenlijk gelijk de kamer zou moeten verlaten. Als eerste de vraag: ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Geen enkel bedrijf kan een baan van vijf jaar garanderen en het is niet aangetoond dat iemand perse een carrière plan moet hebben. Het is een nutteloze vraag en als je deze vraag moet beantwoorden is het meest verstandige antwoord waarschijnlijk: ‘ik hoop gelukkig en productief te zijn, werkend in een functie waarin ik gewaardeerd en gerespecteerd wordt’.

Nog zo’n typische vraag is ‘wat zijn je zwaktes?’. Iedereen ken het standaardantwoord: ‘Ik ben een workaholic’. Een interviewer heeft een grotere kans een eerlijk antwoord uit iemand te krijgen door te vragen naar iemands sterktes, dan iemand te vragen toe te geven waar hij of zij slecht in is.

Rebecca Corfield is de auteur van het book Knockout Job Interview Presentations en zegt dat, als je de sollicitatieronde hebt bereikt, de baan in zicht is. Zelfs als je denkt dat de baan niet binnen handbereik is, is het het altijd waard alsnog je best te doen.

Rebecca zegt dat de truc ligt in het goed voorbereiden van antwoorden. Om een werkgever te overtuigen dat jij de geschikte persoon bent voor de positie, moet je eerst zelf rustig hebben nagedacht over de argumenten hiervoor.

Antwoorden moeten idealiter duidelijk gestructureerd zijn en bestaan uit drie punten die je kunt aantonen door middel van voorbeelden uit de praktijk.

Zenuwen kunnen een belangrijke rol spelen en het is de taak van de interviewer om je op je gemakt te stellen. Alessandro Tosi, ExecutiveSurf’s Italiaanse director of strategy, zegt: ‘De grootste uitdaging voor mezelf is het balanceren van de stress. Ik probeer zo vriendelijk mogelijk te zijn en de kandidaat op zijn of haar gemakt te brengen, zodat ik de werkelijke persoonlijkheid van iemand voor mij heb.’

Een interviewer zou je altijd de mogelijkheid moeten geven om vragen te stellen en het is belangrijk dat je een aantal antwoorden hebt voorbereid, anders loop je het risico passief en ongeïnteresseerd over te komen.

Tot slot nog een aantal tips om onder een gesprek uit te komen voor een functie die toch niet helemaal blijkt te zijn wat je had verwacht.  Hiervoor worden de volgende vragen aangeraden: ‘Wat is uw beleid omtrent drugs? ’, ‘Wanneer begin ik? ’ of ‘Wat doet uw bedrijf eigenlijk? ’.

 

Nigel Phillips

 

Leave a comment:

©2021 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23