46 Jobs | 974661 Resumes

Innoveren of verliezen. Of toch maar gewoon iemand kopiëren?

Vandaag de dag zegt iedereen dat innovatie de sleutel tot succes is. Heeft u zich ooit afgevraagd wie het als eerste geopperd heeft? Wie het ook was, ze hadden het fout.

De propositie dat de meest succesvolle bedrijven hun regels de deur uit gooien en zomaar succesvol worden is natuurlijk volkomen onzin.

McDonald’s is de onbetwiste kampioen onder de fastfoodketens, maar het concept was bedacht door een bedrijf genaamd White Castle. Nog een voorbeeld is RC Cola gevolgd door Coca Cola en de Dinersclub kaart, die heeft geleid tot de opkomst van de creditcards.

Management expert Oded Shenkar verwerpt de liefde van de zakenwereld voor innovatie en vindt dat McDonald’s, Coca-Cola en Mastercard simpelweg na-apers zijn. Deze bedrijven waren geen innovaters, maar imitators. En dan is geen slechte zaak.

Facebook kopiërende MySpace. MySpace had haar businessmodel weer aangepast op dat van Friends ReUnited.

De publieke mindset is dat ‘nieuw’ altijd beter is en dat de ‘God van innovatie’ met respect behandeld moet worden. Het tegenovergestelde is echter waar; de passage van tijd kan dienst doen als filter, dat de overtollige onderdelen van een bestaand concept doet verwijderen.

Shenkar wil de gedachte dat imiteren slecht is, veranderen. Het is juist een ‘zeldzame en ingewikkelde eigenschap, die we allemaal zouden moeten cultiveren’.

In essentie laten na-apers anderen de kostbare vergissingen maken om vervolgens zelf de geleerde lessen in acht te nemen en een beter product op de markt te brengen. Volgens Shenkar is dit ook de manier waarop maatschappijen zich hebben ontwikkeld. Het wiel is nooit meer dan eens uitgevonden; het is wel meer dan eens gekopieerd.

Uitvindingen en ideeën die nieuw zijn, zijn niet altijd indicators van succes; Het is niet noodzakelijk voor een genie om onconventioneel te zijn. De psycholoog Paul Watzlawick, heeft ooit gezegd: ‘Maturiteit is de mogelijkheid om iets doen, zelfs als je ouders dit hebben aanbevolen’.

Positief gezien is innovatie iets waar je als bedrijf excessief over kan praten, zonder dat hierop actie hoeft te volgen. Het is een lui excuus voor vooruitgang.

Innovatie kan niet worden tegengehouden. Het is aanwezig in de meest recente must-have technologie. Het is ook eigenlijk moeilijk om tegen innovatie te zijn, maar is niet alleen sierpraat in de zakenwereld voor het fenomeen lateraal denken? Als iemand iets doet waarvan u denkt dat het goed is, leen het dan. Als er bepaalde trends zijn die u een bepaalde richting geven, volg deze dan.

Creativiteit is niet iets waar veel zakenmensen bekend mee zijn, maar het is iets dat geleerd of aangemoedigd kan worden. Veel bedrijven proberen creativiteit los te laten door ‘brainstorm’ sessies. Deze sessies mogen misschien wel hun plaats hebben, maar hebben de neiging om een zwak proces te zijn. Het is niet voldoende om vrij te zijn om goede ideeën te hebben.

In essentie is het menselijk brein ontworpen om niet creatief te zijn. Het maakt stabiele patronen om met een stabiele wereld om te kunnen gaan. We herkennen een situatie en gaan er mee om. Zodat we veilig een weg kunnen oversteken, bijvoorbeeld. Al het overige is gevaarlijk.

Lateraal denken gaat vooral over het veranderen van percepties en ideeën. Het kan worden aangeleerd en uitgevoerd om bedrijven verder te helpen.

Creativiteit, innovatie of lateraal denken. Hoe je het ook wilt noemen, het is de sleutel tot de toekomst. In plaats van het verkondigen van intenties moeten bedrijven het omhelzen als realiteit.

De succesvolle formule is: ‘Steal a good idea and brand it to death.’

‘If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.’ Henry Ford, automaker.

Leave a comment:

©2021 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23