46 Jobs | 974661 Resumes

Profiel: Quentin Lowcay

Quentin Lowcay, 41, is Managing Partner van het advocatenbureau ‘Kensington Swan’. Hij is verantwoordelijk voor de vestiging in Abu Dhabi.

Quentin specialiseert zich in het integreren van van outsourcing(uitbestedingen), procurement (inkopen) en supply chain in de strategie van een organisatie. Hiernaast geeft hij regelmatig presentaties over het zakendoen in Dubai, waar hij nu al ruim zes jaar gestationeerd is.

Om te kijken hoe een Nieuw-Zeelander het vergaat in de Verenigde Emiraten en om een blik te werpen in de wereld van procurement, ging ExecutiveSurf met Quentin om de tafel zitten voor een gesprek.

Hoe komt een Nieuw-Zeelander terecht in Abu Dhabi?
Ik begon ongeveer zes jaar geleden met werken in de Verenigde Emiraten toen DP World P&O overnam. Ik was destijds de rechtsadviseur van P&O voor alle wereldwijde IT projecten. Ik zag enorm veel potentie en besloot samen een kantoor in Abu Dhabi op te zetten, tot op heden het enige Nieuw-Zeelandse offshore rechtsbureau.

Hoe verschilt het level in Dubai ten opzichte van Zeeland?
De Verenigde Emiraten is een mix van compleet verschillende levensstijlen; Abu Dhabi is een echte cosmopool. Meer dan 80% van de bevolking is ex-pat; de meeste mensen die je op de straat tegen komt zijn van Indische, Pakistaanse, filipijnse of Europese afkomst.

Het merendeel spreekt Engels, maar de accenten verschillen. Supermarkten en huizen zien er net zo uit als thuis. Een punt van verschil is de manier waarop men rijdt; ongelofelijk snel en gevaarlijk. De lokale bevolking heeft weinig aandacht voor medebestuurders en voetgangers.

In de zakenwereld speelt het opbouwen van een relatie een grotere rol dan in westerse landen. Als eerste moet men veel tijd besteden aan het opbouwen van vertrouwen. Als het vertrouwen eenmaal tot stand is gekomen, kan het werk beginnen en is de samenwerking erg belonend.

Kunt u voor degenen onder ons die niet gespecialiseerd zijn in rechten uitleggen wat u doet? Op uw website staat: ‘Ik specialiseer in Strategic Sourcing: het integreren van commerciële en technische vraagstukken in legal frameworks. Ik heb meegewerkt aan enkele grote en complexe technologie projecten; waaronder ITO en PBO outsourcing, multi-vendor sourcing, systeemintegratie, multinational software ontwikkeling en het opzetten van strategische sourcing modellen. En nu in het Nederlands?
Ik specialiseer in IT contracten; het kopen en verkopen van computersystemen, diensten en gerelateerde technologieën. Wereldwijd worden deze systemen steeds complexer. Nu steeds meer bedrijven aan outsourcing beginnen om zich te kunnen diversifiëren betekent dat het werk wat ik doe erg gespecialiseerd is geworden.

Ik geef vooral veel adviezen aan bedrijven, overheden en leveranciers over grote uitbestedingsprojecten. Hiernaast is procurement (het kopen van producten of diensten) steeds gecompliceerder geworden. Ervoor zorgen dat inkoopbeslissingen in lijn staan met de strategie van een bedrijf is erg belangrijk. Als iets aangeschaft wordt, moet de strategie telkens een stukje gerealiseerd worden.

Veel professionals gebruiken moeilijke worden en onduidelijke vaktaal; waarom gebeurd dit?
Dat klopt helemaal; iedereen doet het. Vooral in mijn sector, IT, waarin ontzettend veel jargon voorkomt. Wanneer de woorden WAN, SAN, LAN en DMZ’s je om de oren vliegen weet je dat je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen.

Ik denk dat mensen vooral jargon gebruiken om in staat te zijn sneller te communiceren en om een bepaald kennisniveau uit te stralen. Op een manier laat het gebruiken van vaktaal in een gesprek zien dat je op ‘dezelfde golflengte zit’.

Wat is uw favorite boek?
De Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

Wat doet u om te ontspannen in Abu Dhabi?
Ik ga wel eens rennen langs de Corniche rond lunchtijd. Dit kan niet altijd om het nog wel eens 40 graden wil worden, dan is het te warm om zulke activiteiten te ondernemen.

Hoe staat met de economie daar? En hoe vergaat het de economie in Nieuw-Zeeland?
De economie van Abu Dhabi is erg sterk, dit is te danken aan de enorme olie-en gas reserves (Abu Dhabi beschikt over 10% van de wereldoliereserves en 5% van de totale gasreserves.) De overheid beschikt hierdoor over enorme surplussen. Op ‘t moment is de economie druk bezig met het diversifiëren; de focus wordt verlegd van fossiele brandstoffen naar nieuwe sectoren. Tot op heden was er een grote mate van overheidsbetrokkenheid in alle sectoren van de economie.

Het contrast op dit gebied tussen Dubai en Abu Dhabi is notenswaardig. Dubai heeft weinig in termen van olie/glas en is hiervoor in de plaats sterk afhankelijk van vastgoed, tourisme en de financiële markten. Al deze sectoren zijn ernstig getroffen door de globale kreditietcrisis. Dubai is hierdoor officieel al twee keer gered.

In Nieuw Zeeland heeft de economie het een beetje moeilijk doordat een mogelijk herstel door meer export wordt teruggehouden door een hoge koers van de Nieuw-Zeelandse Dollar. Het vertrouwen is echter sterk aan het toenemen en de verwachtingen geven een kleine tot gemiddelde groei voor de tweede helft van dit jaar en 2011.

Hier komt bij dat, door de warmere en nattere weersomstandigheden, het land in staat is meer productie te leveren (vooral zuivel). Ook op het gebied van vernieuwbare energie doen we het goed.

Ten slotte, wie gaat de WK winnen?
Ik zou het niet weten… Ik gok Italië.

Leave a comment:

©2022 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23