46 Jobs | 974661 Resumes

Het WK 2010 en Zuid-Afrika

Vanaf 11 juni barst de FIFA World Cup in alle hevigheid los, deze keer vanuit Zuid-Afrika. Het is de 19e keer dat het wereldkampioenschap voetbal gehouden wordt en tevens de eerste keer dat het in een Afrikaans land plaatsvindt.

Het WK 2010 zal het grootste sportevenement ooit zijn. Naar verwachting zal een publiek van meer dan een biljoen mensen het evenement volgen, waarbij 32 landen vertegenwoordigt zijn. Toch hebben critici hun gal nog niet compleet gespuwt.

Zuid-Afrikanen hoopten rijk te worden met de World Cup door de gedroomde inkomsten van de meer dan drie miljoen rondreizende fans. De realiteit wijst er echter op dat slechts de helft van de verwachte boekingen zijn gemaakt. Dankzij de huidige economie letten supporters extra op hun portemonnee. Hiernaast heeft de hoge criminaliteit in Zuid-Afrika een afschrikkende werking. Slechts twee procent van de zogenaamde ‘corporate boxes’ zijn verkocht.

Ook zijn veel Zuid-Afrikanen woedend over het feit dat biljoenen zijn uitgegeven aan de bouw van de stadia waar de bevolking zelf niets aan heeft. Sommigen gunnen het WK dit jaar geen succes.

Nu moet het WK niet gelijk definitief afgeschreven worden, Zuid-Afrika is een land met een moeilijk en turbulent verleden. Een goed voorbeeld hiervan is de Rugby World Cup in 1995. Zuid-Afrika was hier eveneens gastland en won zelfs het toernooi. Sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 was dit het eerste grote sportevenement. De recente film ‘Invictus’, geregisseerd door Clint Eastwood met Matt Damon in de hoofdrol illustreert dit grote succes.

Beveiliging
Zes jaar geleden werd Zuid-Afrika uitgekozen om gastheer van het WK te zijn. In de aanloop heeft het land intensief samengewerkt met Amerika op het gebied van veiligheid, maar de wereld (vooral Duitsland en Engeland) heeft nog steeds haar twijfels over het kunnen van de Afrikaanse organisator.

Om het WK te realiseren zijn 10 nieuwe (of opgeknapte) stadia ontwikkeld. De beveiliging speelt hier een grote rol, waarbij critici verwijzen naar het terroristische incident waarbij drie leden van het Togolese team om het leven kwamen. De feiten liegen er niet om; in Zuid-Afrika worden per dag 50 mensen vermoord, 100 verkracht en 1.200 mensen aangevallen of beroofd.

Het lijkt het WK niet mee te zitten. Om er nog een schepje boven op te doen, worden toeristen en de lokale bevolking geconfronteerd met hoge kaartprijzen, van 80 tot wel 900 dollar per stuk. Toch zijn van de drie miljoen kaartjes al meer dan twee miljoen verkocht. Niet opvallend zijn slechts 11% van de kaartjes, tegen zeer goedkope tarieven, gekocht door Zuid-Afrikanen, waarvan 40% onder de armoedegrens leven.

Ondanks alle critici en negatieve publiciteit hoopt ExecutiveSurf dat het WK 2010 succesvol en veilig verloopt. Hopelijk heeft de media-aandacht die Zuid-Afrika nu geniet een positieve invloed op de ontwikkeling van de regio.

Groep A Groep B Groep C Groep D Groep E Groep F Groep G Groep H
Mexico Argentina USA Australia Denmark Paraguay North Korea Switzerland
Uruguay Nigeria Algeria Serbia Japan New Zealand Ivory Coast Honduras
France South Korea Slovenia Ghana Cameroon Slovakia Portugal Chile
Team to watch South Africa Greece England Germany Holland Italy Brasil Spain
How qualified Hosts Beat Ukraine in playoff Won Europe group 6 Won Europe group 4 Won Europe group 9 Won Europe group 8 Won South America group Won Europe group 5
Pedigree 3rd appearance 2nd appearance 13th WC, won 1966 3 times winners Runenrs up, ’74 & ’78 Current champions, 4 times winners 5 times winners Euro 2008 champions, but never won WC
Key man Steven Pienaar Theofanis Gekas Wayne Rooney Michael Ballack (injured) Wesley Sneijder Gianluigi Buffon Kaká Xavi

Leave a comment:

©2021 ExecutiveSurf | +44 2077291837 | Registered in England no. 1111 7389 - VAT. GB 291 0514 23